Åklagaren vill ge Sjödin fängelse

Åklagaren yrkade på fängelsestraff för SSU-ordföranden Anna Sjödin efter krogbråket i januari då hon ska ha varit våldsam mot en ordningsvakt och kallat honom svartskalle.

– Det är ett brott, som jag ser det, av hatbrottskaraktär, alltså ett brott som har en främlingsfientlig udd. Jag tycker att omständigheterna är sådana att det finns inget utrymme att välja någon annan påföljd än normalpåföljden. Därför menar jag att Anna Sjödin ska ha ett kort fängelsestraff för det här, sa vice chefsåklagare Per Lindkvist:

”Vakten trovärdig”
Vakten Babak Jamei har berättat om förolämpningen och våldsamheterna på ett trovärdigt sätt enligt åklagaren. Babak Jamei stöds också av flera av sina kolleger, bland annat en servitris som säger sig vara helt säker på att Anna Sjödin verkligen sa ”svartskalle”.

Det vittnesmålet var så starkt att rätten inte kan bortse från det, enligt Babak Jameis målsägandebiträde advokat Per E Samuelsson, som också bad rätten att bortse ifrån att Anna Sjödin är ordförande för SSU.

– Skulle Anna Sjödin komma undan med det här beteendet så måste man ju säga att det ska vara likhet inför lagen. Då ska en huligan på en fotbollsmatch som går till ölpuben efteråt också kunna säga i rättssalen: jag har inte gjort något, det var ordningsvakterna som flög på mig. Det måste vara likhet inför lagen och det får inte bli en specialbehandling av Anna Sjödin.

Ord mot ord
Men Anna Sjödins advokat Leif Silbersky säger att Anna Sjödin inte vill ha några fördelar av att hon är SSU:s ordförande och en framgångsrik kvinna.

– Vad hon vill det är att juridiken ska fungera i den här rättssalen, sa han.

Ord har stått mot ord under rättegången. Personalen på Crazy Horse ger en bild av ett stökigt, berusat och överlägset och våldsamt SSU-gäng. De i sin tur säger att det var vakterna som var aggressiva och obegripligt våldsamma. Båda sidorna får stöd av oberoende vittnen som var gäster på Crazy Horse.

Och enligt advokat Leif Silbersky räcker det med att Anna Sjödins version kan vara sann för att hon ska frikännas.

– Anna ska frikännas. Inte för att hon är oskyldig, för det vet jag inte. Men därför att vårt system kräver det. Hon är inte övertygad om något annat än det hon själv berättar. Och det räcker för en frikännande dom, sa försvararen, advokat Leif Silbersky.

Dom meddelas 12 oktober.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se