Bättre än väntat för Telia

Telia och Sonera överaskar positivt. De båda telebolagens halvårsresultat var bättre än vad aktiemarknaden väntat sig och Teliaaktien stiger kraftigt på börsen.
Förlusten för Telia under andra kvartalet i år uppgår till 78 miljoner kronor. Men det beror inte på att Telia går dåligt utan på att företaget skriver ned värdet på en del av sin infrastruktur. Dessutom har Telia haft stora kostnader för att minska sin personalstyrka. 1.000 anställda har berörts av det program som Telia drog igång tidigare i år. I höst blir det troligen fler rationalisteringar och Telia skriver i rapporten att det kan komma att leda till ytterligare övertalighet i framförallt den svenska verksamheten. Idag jobbar 16.500 personer på Telia. De senaste tre månaderna har Telias resultat blivit bättre. Marginalen, alltså den andel av försäljningen som är vinst, har ökat. Däremot går som väntat dotterbolagen International Carrier och Internet Services fortfarande med förluster. För International Carrier som säljer kraftig bredbandskapacitet till främst storföretag och andra teleoperatörer skall nu en genomgripande översyn genomföras, skriver Telia i halvårsrapporten. Även Sonera överaskade aktiemarknaden med sitt resultat. Vinsten för Telias fusionspartner blev 780 miljoner kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".