Scania ska leverera växellådor till MAN

Bakom alla rykten och spekulationer om hur det kommer att gå för den västtyska lastbilskoncernen MAN:s försök att köpa den svenska lastbilstillverkaren Scania gör de båda företagen i tysthet upp om andra affärer. Scania fick för ett tag sedan en miljardorder på växellådor från MAN.

På MAN:s lastbilsfabrik i München monteras 140 lastbilar om dagen. Växellådorna köps in från ett tyskt företag, men om ett par tre år kommer de tyska lastbilsarbetarna istället att montera in växellådor från Scania.

Karl Viktor Schaller, utvecklingschef och vice vd för MAN:s så kallade kommersiella fordon bekräftar för Ekot att man lagt en order på mellan 5 000 och 10 000 växellådor från Scania årligen, till ett värde mellan en och en halv till nära tre miljarder kronor. Växellådorna ska börja levereras 2009.

Utbytet krympte
Från början var det tänkt att MAN skulle köpa betydligt fler växellådor från Scania, mellan 50 000 och 75 000 om året, men när Scania i början av april avbröt det utvecklingssamarbet som de båda bolagen haft sedan 2003 om utveckling av axlar, bland anat drivaxlar, kontrade MAN och krympte planerna.

Det strategiska intressset i utbyte av komponenter försvann, säger Karl Viktor Schaller till Ekot.

Han säger också att utvecklingssamarbetet om växellådor nu har lagts på is. Sedan förra veckan har bolagen en time out i sin gemensasmma strävan att ta fram nya växellådor.

Bolagen har också diskuterat gemensamma karosser men kom inte vidare.

Värnar tre kännetecken
Karl Viktor Schaller vill inte kommentera MAN:s bud på Scania, men säger om det blir en affär så ska de tre saker finnas kvar som typiska för var sitt lastbilsmärke:

– En egen förarhytt, en egen motor och ett eget försäljningssystem. Det är mycket viktigt, säger han.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se