Folkpartist: Mijailovic ska avtjäna straffet i Sverige

Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic bör avtjäna sitt straff i Sverige och inte i Serbien. Det anser folkpartiets Johan Pehrson som också är ordförande i riksdagens justitieutskott.

Enligt Pehrson var mordet ett angrepp mot det svenska samhället, och trots att Mijailovic numera har enbart serbiskt medborgarskap, ska han avtjäna sitt straff här, anser Pehrson.

– Det här fallet, menar vi, är ett sådant undantag. Den här personen, har domstolen slagit fast, har mördat vår utrikesminister, och det finns all anledning att vi markerar att han ska avtjäna straffet i Sverige, åtminstone under en ganska lång tid, för att senare möjliggöra ett överflyttande.

När Mijailo Mijailovic i december 2004 dömdes för mordet på Anna Lindh till livstids fängelse i Högsta domstolen hade han avsagt sig sitt svenska medborgarskap. Han ville nämligen avtjäna sitt straff i Serbien, där han bott delar av sin uppväxt.

För en månad sedan kom beskedet att det inte finns några internationella juridiska hinder för att låta Mijailovic avtjäna sitt straff i Serbien och det kan i praktiken innebära att han flyttas dit, förutsatt att Sverige och Serbien kommer överens om straffsatserna.

Kritiserade Serbien
Men folkpartiets Johan Pehrson motsätter sig en överflyttning, bland annat med tanke på Anna Lindhs kritik mot Serbien i samband med Kosovokrisen och bombningarna av Serbien 1999.

– Vi tycker inte att det här var vilket brott som helst. Det var indirekt ett angrepp på vår stat, eftersom Anna Lindh var vår utrikesminister vid tillfället, och vi vet att det finns rörelser i Serbien som har en annan syn på allvaret i detta och snarare tycker att det var rätt och riktigt eftersom Anna Lindh var en person som stödde att man försökte stoppa den etniska rensning som serberna stod för.

Regeringen kan avgöra
Frågan om Mijailovic överflyttning kan komma att hamna på regeringens bord.

Men om Johan Pehrsons syn också blir alliansens politik är oklart.

Kristdemokraternas Stefan Attefall vill avvakta den utredning om Mijailovic som pågår innan han uttalar sig och även centerns Johan Linander vill avvakta med att ta ställning.

Den avgående justitieministern Thomas Bodström vill inte heller säga något om sin syn på en eventuell överflyttning.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista