Medelhavsministrar i möte om afrikansk flyktingström

Inrikesministrarna från åtta EU-länder kring Medelhavet träffas under fredagen i Madrid för att diskutera hur de ska komma tillrätta med den stora strömmen av invandrare från Afrika.

Syftet med mötet är att den mindre kretsen ska enas kring gemensamma förslag, som sedan ska presenteras för resten av EU på ett möte i oktober. Men redan inför dagens träff går meningarna isär i Frankrike och Spanien.

Frankrikes inrikesminister Nicolas Sarkozy väntas presentera ett förslag om att EU ska införa ett totalförbud mot amnestier åt illegala invandrare. H

an vill att EU:s medlemsländer ska ingå en form av invandringskontrakt med varandra och lova att inte ge uppehållstillstånd till hela grupper av invandrare utan behandla fall för fall. Detta framgår av ett dokument, som läckt ut till nyhetsbyrån AFP.

Kritiserar grannen
Upprepade gånger den senaste tiden har Sarkozy i franska medier riktat stark kritik mot den spanske premiärministern Zapatero, som förra året lät drygt en halv miljon personer få stanna i Spanien.

– Titta vad det lett till i Spanien och på Kanarieöarna, sa han till exempel den 14 september på fransk TV2.

Spaniens premiärminister Zapatero betackar sig för Sarkozys tillrättavisningar och menar att hans land inte har mycket att lära av ett Frankrike med våldsamma förortskravaller, som förra hösten.

På olika sidor
Tonläget är tufft mellan de två toppledarna, som är av olika politisk färg. Zapatero är socialist, och Sarkozy en högerman som nu profilerar sig inför det franska presidentvalet i vår.

Bland Sarkozys idéer finns också att Medelhavsländerna, som möts i dag, ska driva på resten av EU, för att gränsorganet Frontex, ska kunna ta hjälp av militär och polis i jakten på invandrare, och att asyl endast ska ges av EU som helhet, inte av något enskilt land.

Avtal med Senegal
I förra veckan agerade den franske inrikesministern Sarkozy på egen hand och undertecknade ett invandringsavtal med Senegal, varifrån just många afrikaner kommer i båtar till Europa.

Frankrike åtog sig att ta emot bland annat studenter från Senegal, medan Senegal lovade att ta emot de landsmän som befinner sig illegalt i Frankrike. En utvald invandring för fransk del alltså.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista