Svårare för media att nå fångar

Det har blivit svårare för fångar och journalister att få kontakt med varandra. I en ny mediepolicy slår Kriminalvården fast att fängelsepersonal inte längre får agera ombud när media letar efter lämpliga interner att intervjua. Det här har fått fångarna i Förtroenderådens riksorganisation, FRIO, att reagera starkt.

– De har varit väldigt försiktiga med att inte träda över tryckfrihetsförordningen och yttrandefriheten, men det är ändå fel, för det är tydligt att de vill begränsa våra möjligheter att tala med media. Jag tycker att det är grundlagsvidrigt även om de försöker hålla sig på rätt sida, säger Ricard A R Nilsson, som sitter på livstid på Kumla och är ordförande för FRIO.

I Kriminalvårdens nya kommunikationsstrategi står bland annat: ”Anställda inom Kriminalvården inte ska agera ombud för journalister som vill hitta lämpliga klienter att intervjua.”

Krångligare väg
Tidigare har en redaktion kunnat höra av sig till en anstalt för att få hjälp av personalen att hitta en intern till en intervju eller debatt samma dag. Men nu måste redaktionen veta exakt vilken fånge man söker, skicka en skriftlig förfrågan till anstaltsledningen och sen vänta på svar om fången vill prata.

Vill han eller hon det måste han lämna en skriftlig anhållan, och om den beviljas kan journalisten och interner mötas när det passar anstaltsledningen. Det är kärnan i Ricard Nilssons kritik.

– Vem är Kriminalvården att bestämma vem som får och inte får? Intagna är över 18 och vi är vuxna individer. Det måste vara upp till oss själva att välja så länge det inte inverkar på säkerheten, säger Ricard Nilsson.

– Det är ett sätt för Kriminalvården att minska mothugget, om man kan säga så. Ofta vill de ju förmedla en viss bild av kriminalvården, och när det kommer vältaliga intagna som får framträda blir det precis tvärt om, och då kanske deras illusionistiska bild av kriminalvården inte håller.

Säkerhetsåtgärd
Kriminalvårdens egna skäl till de skärpta reglerna för mediekontakter, talar främst om säkerhet, men också om att minska oron på anstalterna.

När vissa fångar får utrymme i media skapas avundsjuka och det förekommer att fångar tvingar medfångar att prata med media, enligt Kriminalvården.

Hjälper till
Nu gör Förtroenderådens riksorganisation vad man kan för att underlätta för journalister att få kontakt med interner, trots den nya mediepolicyn.

– För att motverka det går vi ut med intagna som media kan kontakta. Då har media konkreta personer de kan vända sig till, och de som vill kan komma till tals, säger Ricard Nilsson.

Anna Nyström
anna.nystrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista