Lättare för poliser att infiltrera gäng

Från söndag den 1 oktober ska det bli lättare för poliser att infiltrera kriminella nätverk utan att bli avslöjade. Detta genom att det blir tillåtet för enskilda poliser att använda falska id-handlingar för att styrka sin täckmantel.

– Jag ser att detta är ett mycket viktigt verktyg för polisen i kampen mot den organiserade brottsligheten, säger Therese Mattsson som är chef för rikskriminalpolisen.

Den nya lagen gör att polisen får föra in falska personuppgifter i olika myndighetsregister. På så sätt kan de skapa trovärdiga falska identiteter till exempel åt dem som jobbar med organiserad brottslighet.

Dubbel identitet
De kan få falska namn och personnummer i folkbokföringen vid sidan av sina riktiga identiteter. De kan också få falska körkort, yrkesbevis och pass, vilket inte varit tillåtet tidigare. Förutom poliser gäller det här även anställda inom Säpo och Försvarets underrättelsetjänst.

För polisen kan infiltrationen i kriminella nätverk nu bli kraftfullare och säkrare genom att det blir svårare att avslöja de hemliga infiltratörerna.

Dessutom kan de sköta samarbeten med andra länder mer diskret, säger chefen för rikskriminalpolisen Therese Mattsson.

– Ska vi resa utomlands för att träffa kolleger är det bra att kunna resa under skyddsidentitet istället för att det ska vara uppenbart att det är en polis som reser, säger hon.

Hur många anställda kommer att få en sådan här falsk identitet?

– Det är svårt att säga på rak arm. Men det här kommer att förbehållas de fall då det är absolut nödvändigt.

De så kallade skyddsidentiteterna gör att polisens vittnesskydd kan bli mer vattentätt när de kan hyra lägenheter och bilar i falskt namn. Tillstånden ges av Registernämnden som även kontrollerar så att id-handlingar inte missbrukas.

Men lagen är inte helt okontroversiell.

Advokatsamfundet ser polisens behov men menar det kan bli problem när poliser vittnar på rättegångar under falsk identitet.

Problem vid vittnesmål
I rätten ska det då framgå att personen är polis men enligt Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg kan bli svårare att bedöma hur trovärdigt vittnesmålet är.

– Det inger betänkligheter om det är så att polisen under kvalificerad skyddsidentitet kanske är det enda vittne som åberopas. Då kan jag se att man vid tillämpningen av det här kan komma att stöta på problem. Men det får framtiden utvisa, säger Anne Ramberg.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista