Israelisk majoritet stödjer bombattacken

Dagarna efter attacken mot Gaza ber både Israels militär och politiker om ursäkt. Men samtidigt säger över 60 procent av den israeliska allmänheten att den stödjer premiärminister Sharon.
En ett ton bomb mitt i ett tättbefolkat bostadsområde. Men den skulle bara döda hamasledaren Salah Shehada och hans närmaste män. Möjligen skulle människor i skjulen runt omkring skadas av glassplitter. Så resonerade den israeliska militären och säkerhetstjänsten inför den dödliga attacken mot Gaza i tisdags. En majoritet står bakom Sharon När kritiken runt om i världen växer och också ett fåtal israeliska politiker ifrågasätter attacken har alltså en majoritet av israelerna ställt sig bakom premiärminister Sharons beslut. 60 procent stödjer attacken Enligt en opinionsundersökning gjord av radion stöder mer än 60 procent attacken, och dödandet av Shehada, trots att så många civila offer krävdes. I militärens uttalanden efteråt finns många motstridiga uppgifter. Stor bomb var ett militärkrav Å ena sidan sägs att inga människor skulle finnas i skjulen runt omkring Shehadas hus. Å den andra påstås att de få som fanns där bara skulle skadas av glassplitter. De plåttaksskjul som finns i Gaza har inte några fönsterrutor. Det vet israelisk militär mycket väl. Elva barn dödades i attacken, de senaste dödsoffret en elvaårig flicka grävdes fram sent på onsdagen. En majoritet av de dödade fanns i byggnaderna runt om Shehadas bostad. I bostaden dödades hans hustru, ett barn, och livvakten, förutom Shehada. Att använda en så kraftig bomb som ett ton var ett krav från militären som tidigare testat en kvarts ton bomb mot en hamasaktivist och då undkom han. ”Gazaaattacken succé” Skulle Shehada undkommit hade han gått under jorden igen och Israel befarade att det skulle tagit lång tid att hitta honom. Så även om militären nu pliktskyldigt utreder sina ”misstag”, står ändå en majoritet bakom Sharons uttalande att Gazaattacken var en succé.
Maria Persson Löfgren, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".