Österrike vill minska tung alptrafik

Österrike är på kollisionskurs med EU-kommissionen angående den tunga lastbilstrafiken över alperna. Nu blir det EG-domstolen som kommer att avgöra om Österrike har rätt att kräva en minskning av trafiken.
Över en och en halv miljon tunga lastbilar dundrar varje år genom österrike på väg mellan Tyskland och Italien. Den så kallade transittrafiken över alperna. Miljöproblem Det här är ett problem för Österrike. Det är det väldigt dyrt att bygga motorvägar i bergsområden med en massa tunnlar och broar, och det blir det en tung miljöbelastning i de trånga dalarna. Framför allt så är missnöjet med den tunga trafiken en politisk fråga med starkt folkligt stöd. Trafiken ger inga inkomster Österrikarnas uppfattning är att det är de som får betala motorvägarna, men att landet inte får några inkomster från trafiken eftersom lastbilarna kör rakt igenom, ofta utan att ens tanka i Österrike. Maxantal uppfyllt Trafikmängden regleras genom ett avtal med EU med ett miljöpoängs-system och Österrike anser nu att maxantalet 1, 6 miljoner transittransporter överskreds förra året, och att trafiken därför i år måste minskas. EU säger nej Men EU-kommissionen säger blankt nej och får stöd av alla övriga EU-länder. Fjorton EU-stater mot lilla Österrike. Kommissionen menar att österrikarna räknar med en massa transporter som inte är regelrätta transittransporter, och att den övre gränsen därför inte är överskriden. Österrike har nu överklagat kommissionens beslut till EG-domstolen som kommer att avgöra det inom några månader. En av förklaringarna till bekymren är att lastbilarna släpper ut allt mindre avgaser och därför räcker miljöpoängen som beräknas utifrån avgasmängden till allt fler tunga transporter. Det var ju tvärtom färre lastbilar som Österrike ville förhandla sig till, inte fler.
Stefan Winiger, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista