Miljöpartiet för djurens rätt

Djurs rättigheter ska bli en av Miljöpartiets centrala frågor i valrörelsen. Bristerna i hur vi tar hand om djuren är stora idag, enligt partiets språkrör Maria Wetterstrand.
– Vi tycker att djuren ska ha rätt till ett naturligt beteende, att få utlopp för sina behov. Det här finns lagstadgat idag, men det genomförs inte i verkligheten när man utfärdar föreskrifter, detaljerat för hur djuren ska hållas, tycker Maria Wetterstrand. Var är det värst som ni ser det? – Det finns flera olika typer av produktion som det är illa ställt med idag. Hönsen sitter fortfarande kvar i väldigt små burar, och de höns som har flyttats ut ur dessa har satts in i andra burar som inte är särskilt mycket bättre. Minkar på minkfarmerna, ett problem, och inte minst slaktkycklingproduktionen. Kommer förbättringar för djuren att vara ett krav om ni kommer med i regeringen? – Vi har ju inte bestämt i detalj vilka krav som vi kommer att ställa för att eventuellt sitta med i en regering efter valet. När det gäller att bryta sig in och befria djur så tycker Mara Wetterstrand att det finns nyanser.
Johan Wangström, Ekot
Lyssna gärna på hela intervjun.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".