Iransk homosexuell nekas asyl

Uppdaterad 16:45
Trots hot om förföljelse har en iransk, homosexuell man, fått avslag på sin asylansökan av migrationsdomstolen. Det här är det första av flera liknande fall, som legat vilade sedan förra sommaren.

– Flera av dem som jag tidigare kommit i kontakt med har tidigare försökt ta livet av sig eller ta sig från Sverige till till exempel Kanada, säger Stig-Åke Pettersson som är RFSL:s flyktinghandläggare.

Amnesty tycker beslutet är olyckligt.

– Det vore väldigt olyckligt om vi fick en sådan utveckling med tanke på situationen i Iran. Det sänder en signal att det är OK att skicka tillbaka folk till länder med dödsstraff och där det finns ett uttalat våld från statsmakten, säger David Langlé, talesperson för Amnesty.

Stoppades förra sommaren
Efter uppgifter om att två homosexuella tonåringar mördats i Iran stoppade Migrationsverket förra sommaren alla avvisningar av homosexuella till Iran.

Men nu hävs stoppet och Migrationsdomstolen har gett en iransk man avslag på sin asylansökan. Mannen har nu möjlighet att överklaga till överdomstolen men det är inte säkert att fallet tas upp.

Sexuell läggning i flyktingbegreppet
I en ny lag ingår sexuell läggning i flyktingbegreppet men trots det, menar vänsterpartisten Tasso Stafilidis att domstolarna inte tar hänsyn till det när beslut tas.

– Det är allvarligt. Jag hade hoppats väldigt mycket migrationsdomstolarna, framförallt när personerna själva får framträda inför rätten. Migrationsdomstolarna har de facto glömt bort att titta på vad riksdagen har uttalat, säger han.

UD-rapport om diskretion
Enligt en rapport från UD, som migrationsdomstolen tar hänsyn till framkommer att homosexuella utsätts för grymma straff Iran men att de kan undgå fara om de lever diskret och tillbakadraget.

På UD vill de inte uttala sig om enskilda fall och inte vill lägga sig i domstolens beslut.

Amnesty reagerade
Men David Langlé på Amnesty har reagerat över formuleringen.

– Det är ganska anmärkningsvärt. Det är svårt att tänka sig samma krav på en person som söker asyl för politisk aktivism, om du bara inte visar att du är fackligt aktiv, liberal eller socialist är det ingen fara för ditt liv och din hälsa. Varför man ska ha en sådan standard när det gäller sexuell läggning har jag svårt att förstå, säger han.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se