Islamkritiker tvingas gå under jorden

I Frankrike har en gymnasielärare tvingats att gå under jorden, efter att ha publicerat ett kritiskt inlägg mot islam i den stora franska tidningen Le Figaro för tio dagar sedan. Läraren utsattes omedelbart för mordhot.

Han byter bostad varannan dag, han undervisar inte längre på gymnasiet i utkanten av staden Toulouse i södra Frankrike och han lever nu under polisskydd dygnet runt.

Den 52-årige filosofiläraren Robert Redeker har skapat rubriker i Frankrike förr, anklagad för att vara islamofob och alltför USA-vänlig. Men denna gång tar han hoten på stort allvar. De har varit försedda med kartor till hans hus, fotografier och formuleringar som: ”Denna gång har du undertecknat din dödsdom” och ”denna gris måste bli halshuggen”. Det har fått honom att gå under jorden.

Debattinlägg
Under rubriken ”Vad ska den fria världen göra inför de islamistiska hoten?” skrev debattören Redeker att Koranen är en ”obeskrivligt våldsam bok” och att islam hetsar till våld.

Inlägget var ett försvar av påven Benedictus tal för några veckor sedan och en reaktion mot de våldsamma protester som påven väckte.

Inlägget publicerades den 19 september i tidningen Le Figaro. I Tunisien drogs upplagan genast in från tidningsstånden och förbjöds även i Egypten.

Redeker menar att islamisterna redan har vunnit en seger, eftersom hans liv är i spillror och hoten tystar honom.

”Oacceptabla hot”
Frankrikes premiärminister de Villepin betecknar hoten som oacceptabla och som bevis på att vi lever i en farlig värld med stor intolerans.

Var och en bör kunna uttala sin åsikt, sa premiräministern han på fredagsförmiddagen. Och tidningen Le Figaro går på första sidan till försvar för yttrandefriheten.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se