Finnair intresserat av delar av SAS

Medan politiker i Sverige och Danmark diskuterar flygbolaget SAS framtid, anmäler nu en av konkurrenterna intresse för at ta över delar av flygverksamheten. Finska Finnair kan tänka sig att köpa delar av konkurrenten SAS.

– Vad gäller SAS som det ser ut i dag är vi nog inte alls intresserade att gå in som ägare. Men om bolaget i en framtid ser ut på ett annat sätt kan det naturligtvis finnas ett intresse, säger Finnairs kommunikationschef Christer Haglund till Ekonomiekot.

Diskussionen om stora ägarförändringar i SAS är i full gång. I Sverige har den borgerliga Alliansen med den svenska statens ägande i SAS på sin försäljningslista. Och i Danmark talar politiker i regeringspartiet Venstre om att staten också där ska lämna flygbolaget.

Ökat norskt ägande
Det här har också fått Norges statsminister Jens Stoltenberg att öppna dörren för ett ökat norskt ägande i det skandinaviska flygföretaget.

Men Finnair räknar med möjligheten att SAS på sikt inte går att hålla ihop som det ser ut i dag och i ett sådant läge kan det bli huggsexa om delar som ska säljas ut.

Förutom det egna flygbolaget har SAS-gruppen ett stort ägande i flera andra europeiska flygbolag, som i Spanair, i två baltiska flygbolag och den finska Blue 1.

Stora förändringar i branschen
Sannolikt är det åt det hållet Finnair kastar lystna blickar just nu, när stora förändringar väntas i flygbranschen.

– Om svenska och danska staten säljer ut SAS kan det nog innebära dramatiska förändringar i framtiden. Detta är ju en bransch där överkapaciteten är stor speciellt i norra Europa. Allt det här betyder ju att det måste ske någon strukturförändring annars går bolag i konkurs eller så köps de upp av andra.

Och då vill Finnair vara köpare?

– Om det finns något intressant så tittar vi naturligtvis mycket gärna och med stort intresse på det, säger Christer Haglund.

Sören Granath
soren.granath@sr.se