Nordkorea beklagar gränsincident

I ett överraskande utspel på torsdagen beklagar Nordkorea gränsstriden mellan nordkoreanska och sydkoreanska örlogsfartyg den 29 juni. Budskapet kom i ett telegram till den sydkoreanska regeringen. Så sent som på onsdagen hotade Nordkorea med risken för nya strider.
I budskapet till Sydkoreas återföreningsminister Jeong Se-hyun, heter det att eldstriden mellan nord- och sydkoreanska patrullbåtar, när manskap dödades på båda sidor, var en beklaglig händelse. Järnvägsförbindelse återupptas I brevet föreslås också förberedelser för att återuppta dialogen på regeringsnivå mellan de båda koreanska staterna om förtroendeskapande åtgärder, som sammanlänkning av den avbrutna järnvägsförbindelsen mellan nord och syd, över den demilitariserade zonen. Bråk om gräns Men så sent som på onsdagen kom varningar från Nordkorea om risken för nya strider om den omstridda sjögränsen i gula havet mellan de båda koreanska halvorna inte korrigeras. Nordkorea anser att gränsdragningen gynnar Sydkorea. Motstridiga besked Beskeden från kommunistregeringen i Nordkorea är motstridiga som varannandagsväder och ingen kan veta vad som kommer ut av det hela. Men förbättrade relationer med Nordkorea är samtidigt en hjärtefråga för Sydkoreas president Kim Dae-jung, och regeringen i Seoul är därför lyhörd för varje positiv vändning i retoriken från Pyongyang. Utspelet kan jämna väg för USA-besök Sjöstriden i slutet av juni ledde till att USA beslutade skjuta upp ett överenskommet delegationsbesök i Nordkorea tills vidare. Men regimen i Nordkorea har intresse av att få igång kontakter med Washington, och en ny chans kommer när utrikesminister Colin Powell och hans nordkoreanske kollega deltar nästa vecka i samma regionala samarbetsforum i Brunei. Dagens utspel från Pyongyang kan vara ägnat att jämna vägen.
Börje Remdahl, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".