"Pappa fick ligga i sin egen avföring"

Det privata vårdbolaget Attendo Care får skarp kritik av anhöriga till en avliden man i Uppsala. Enligt mannens familj vanvårdades han, bland annat fick mannen länge ligga i sin egen avföring.

Ann-Sofie Sundman, Attendo Cares lokala föreståndare på Kronparksgården i Uppsala, upplever inte att det funnits brister i vården.

– Nej, jag kan inte se någonting i dagsläget som tyder på att det kan ha varit på det här sättet. Men utredningen är påbörjad och vi tittar punkt för punkt i allt man har skrivit som vi har fått kännedom om, säger hon.

Det var under två månader i somras som Rose-Marie Lundgrens pappa vistades på en av två avdelningar på Kronparksgården i Uppsala som drivs av det privata vårdbolaget Attendo Care.

Flera påpekanden
Rose-Marie Lundgren hävdar att hon flera gånger påpekat att hennes pappa missköttes.

– Han hade ofta nedkissade kläder, lakanen var smutsiga, det var urin och avföringsdofter. Pappa hade många gånger avföring som låg i sängen. Och det luktar väldigt illa när inte fönstret är öppet och det är ett litet rum som är stängt. Jag tycker synd om pappa som fick ligga där 24 timmar om dygnet.

På samma avdelning bor idag Inger Hammarström. Hon känner inte igen beskrivningen av Kronparksgården.

– Visst kan det vara kiss på golvet, men jag vet att personalen gör sitt bästa för oss som bor här. De springer omkring hela dagarna och jobbar tungt. Jag är full av beundran för dem och vill inte instämma i klagomålen, säger hon.

Har kritiserats tidigare
Men Uppsala kommun har fått in flera klagomål som rör Attendo Cares verksamhet på Kronparksgården det senaste året. Det privata vårdbolaget har tidigare kritiseras för misskötsel av äldre på olika håll i landet.

Svenljunga kommun sa för några år sedan upp sitt avtal med företaget efter rapporter om brister i vården. Även i Uppsala har det tidigare riktats kritik mot hur företaget skött hemtjänsten hos äldre.

Trots vetskap om att vårdbolaget, som är ett av de största i landet, har fått klagomål på sig, så valde ändå Uppsala kommun att för drygt ett och ett halvt år sen att köpa företagets tjänster.

Kommunen gör egen utredning
Magnus Johannesson är uppdragschef på äldrekontoret på Uppsala kommun.

– Vi har haft uppföljningar kring Attendo Cares tidigare klagomål och sett att de har vidtagit åtgärder. Vi såg när vi slöt avtalet med Attendo Care att det fanns ett förtroende för dem.

Uppsala kommun ska nu göra en egen utredning om vad som har hänt på Kronparksgården.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se
i samarbete med SR Uppland