Dataintrång påverkade inte förtroendet för Leijonborg

Skandalen kring folkpartiets dataintrång verkar inte ha påverkat svenska folkets förtroende för partiledaren Lars Leijonborg, trots att partiet fick flera veckor av dålig publicitet. Det visar en undersökning som Sifo gjort för Ekot.

Väljaren Jan la Fleur har inte ändrat sin åsikt efter dataintrånget.

– Man vet ju inte hur mycket han har varit inblandad i det här, men jag har förtroende för honom, det har jag, säger Jan la Fleur.

En annan väljare, Evy Robertsson, har inte heller ändrat sin åsikt.

Har du förtroende för Lars Leijonborg?

– Nej, det har jag inte.

Har dataintrånget påverkat din bild?

– Nej, det har det inte. Det bekräftar nästan, säger Evy Robertsson.

30 procent av väljarna har nu stort eller mycket stort förtroende för Lars Leijonborg. Nästan dubbelt så många, 58 procent, har inte särskilt stort förtroende eller inget förtroende för honom alls.

Inga bra siffror för Lars Leijonborg alltså. Men det lär inte bero på skandalen kring dataintrånget. Leijonborg hade i stort sett samma resultat när Sifo mätte före skandalen i augusti.

Det är bara bland väljare på den rödgröna sidan som förtroendet för Leijonborg gått ner ytterligare något.

Förvånande resultat
Trots enorma mängder dålig publicitet för folkpartiet och trots att partiet gick tillbaka i valet, verkar alltså väljarnas åsikt om Leijonborg inte ha ändrats särskilt mycket. Och det är ett resultat som nog förvånar många, säger Sören Holmberg, som är professor i statsvetenskap.

– Det är väl möjligt att många i debatten hade förväntat sig att det skulle ha färgat av sig en del på Lars Leijonborgs personliga förtroende, men uppenbarligen har det inte gjort det, utan en så länge, hittills i alla fall, har den här affären eventuellt drabbat folkpartiet en aning i valresultatet, men inte det personliga förtroendet för Lars Leijonborg. Han har klarat sig än så länge.

Vad är det som gör att du tror att det ändå kan ha drabbat partiet?

– Framförallt tror jag att det har spelat en roll därför att folkpartiet tvingades försvara sig under 14 dagar av spurten av valrörelsen istället för att offensivt tala om sina starka frågor. De fick helt enkelt utkämpa valspurten på bortaplan istället för på sina egna hemmaplansfrågor, och det är naturligtvis ingen fördel, säger Sören Holmberg.

Inte särskilt populär
Men att Lars Leijonborg personligen verkar ha klarat sig ganska bra ur folkpartiets skandal innebär långt ifrån att han är populär. Enligt Sveriges televisions vallokalsundersökning, till exempel, var han den partiledare som lyckades allra sämst med att dra väljare till sitt parti den här gången.

– Han har aldrig haft någon stark personlig popularitet, varken bland folkpartister eller i valmanskåren som helhet, säger Sören Holmberg.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista