Kyrkan startar egna begravningsbyråer

Fler församlingar inom Svenska kyrkan har startat egna begravningsbyråer. Verksamheten är än så länge blygsam men i takt med att Svenska kyrkan tappar medlemmar arbetar flera församlingar med att öka inkomsterna med att sälja tjänster i samband med begravningar.

Att ta nu ta hand om hela begravningsprocessen är en naturlig utveckling anser Jan-Eric Wikström, ordförande för kyrkorådet i domkyrkoförsamlingen i Härnösand.

– Vi gör det här därför att vi tycker att det här är en naturlig del av vår totala verksamhet. Vi tycker att vi har en livslång relation till våra församlingsbor, och den bryts vid ett enda tillfälle under en mycket, mycket kort period, och det är när man ska förbereda den dödes begravning. Sedan förrättar vi ju begravningen.

Vad finns det för ekonomiska intressen i den här verksamheten?

– En nettovinst på 3 000 kronor per begravning, säger Jan-Eric Wikström.

I takt med att Svenska kyrkan förlorar medlemmar ser man i bland annat i Härnösands domkyrkoförsamling att begravningstjänster skulle kunna dryga ut den egna kassan.

Man lovar att vinsterna ska återföras till den egna verksamheten.

Modellen tar man efter församlingarna Västanfors-Västervåla och Kungsörs församling som sedan drygt ett år respektive ett halvår driver egna begravningsbyråer.

Man erbjuder allt från förberedelser för begravningsgudstjänsten till bouppteckning.

Fler kan följa
Näst på tur är alltså Härnösands domkyrkoförsamling som tecknat ett samarbetsavtal med den mera erfarna församlingen Västanfors-Västervåla. Man hoppas att var i drift redan inom ett par månader.

Det finns ytterligare församlingar som hoppas kunna följa efter, säger Jan-Eric Wikström. Affärsidén är att bland annat konkurrera med låga priser.

– Vårt motto är att vi ska bedriva den här verksamheten med högsta kvalitet och till lägsta pris, säger Jan-Eric Wikström.

Kritiska röster har höjts om att anhöriga till avlidna kommer att känna sig tvingade att anlita Svenska kyrkans begravningsbyråer, men den risken avfärdar Jan-Eric Wikström.

– Vi kommer inte att på något sätt favorisera vår egen begravningsbyrå. Det har vi också satt som ett motto, säger han.

Oroar konkurrenter
Svenska kyrkans konkurrens oroar de privata begravningsbyråerna. Eftersom marknaden är begränsad kan det hota jobben på framförallt mindre orter, säger Ulf Lernéus, förbundsdirektör på branschorgansisationen Sveriges begravningsbyråers förbund.

– Visst finns det en oro. Det är väl likadant för oss alla när det gäller våra egna arbeten när det dyker upp nya konkurrenter. Antalet som avlider är ju rätt så statiskt, så någon måste ju försvinna. Det försvinner ju begravningsuppdrag från endera begravningsbyrån. Så det blir ett litet hot, säger Ulf Lernéus.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista