Lyckad tur öppnar för fortsatt rymdturism

Ryska myndigheter tror på utökad rymdturism efter det att världens första kvinnliga turist i rymden nu har återvänt till jorden. Hennes snabba och lyckosamma inhopp gör att Ryssland nu ser helt nya möjligheter att få in pengar till rymdforskning.

– Välkommen till jorden, Anousje!

Världens första kvinnliga rymdturist möttes med en stor bukett röda rosor och ett grönt kazakiskt äpple där hon omtumlad stort leende togs emot i öknen i Kazakstan efter sin veckas rymdtur.

Bevisad möjlighet
Anousje Ansariis betydelse är enorm för ryska rymdentusiaster. Hennes biljett för 25 miljoner dollar har redan fördubblats, och företaget som konstruerat rymdfärjan ser Anousje som ett levande bevis på att det går att snabbt förbereda nya rymdturister för nya färder. Turister som lär få betala mer.

– Den här kvinnliga kosmonauten och den här rymdturen har visat att ickeprofessionella kosmonauter på kort tid kan förberedas och klara en rymdtur, sa Nikolaj Sevasjanov.

Den 40-åriga iranskan Anousje Ansarii fick hoppa in med kort varsel. Hon blev miljardär i it-branschen i USA och har skapat en fond för rymdforskning.

Iranskt intresse
Trots att Anousje Ansarii är amerikan sedan 16 års ålder har hennes återkomst till jorden också nämnts i statliga iranska medier och i Teheran ska iranier ha flockats vid observatorier för att få en skymt av rymdfärjan.

I Ryssland planeras nu för utvidgad kosmosturism en ny rymdfärja speciellt för ändamålet och förhoppningen är att fler miljardärer ska vara villiga att betala för en tur.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista