Forsmark 2 kunde inte startas igen

Kärnkraftreaktorn Forsmark 2 har inte kunnat starta igen som planerat. Det är ett fel i ett kontrollsystem som nu gör att reaktorn får fortsätta att stå avstängd. Forsmark har varit avstängt sedan den 25 juli då det uppstod ett fel i säkerhetssystemet.

– I det här fallet handlar det lite förenklat om ett slags hastighetsmätare. Det ska finnas ett antal sådana här mätpunkter som ska fungera, och någon eller några fungerar nu inte, säger Anders Järle,  informationschef på Statens kärnkraftsinspektion.

Hur allvarligt ser du på det här felet?

– Det är ju aldrig bra att det blir fel, men det är inte alls att jämföra med det som hände i reaktorn Forsmark 1. Det som hände den 25 juli var ju att system som används för att styra och kontrollera reaktorn inte fungerade.

Stått stilla i två månader
I två månader har reaktorerna i Forsmark stått stilla, efter incidenten den 25 juli då delar av säkerhetssystemet slogs ut.

SKI ställde en rad krav på säkerhetsåtgärder från kärnkraftverken, och i torsdags gav man klartecken att reaktorerna fick startas igen efter uppehållet.

Natten till lördagen sattes reaktor 1 igång, men reaktor 2 får fortsätta att stå avstängd.

Lagat inom ett par dagar
Claes-Inge Andersson som är informationschef på Forsmark hoppas att felet ska gå att laga inom kort.

– Vi tror att det här tar ungefär ett par dygn att åtgärda.

Vad innebär det för säkerheten på kärnkraftverket att det här systemet inte fungerar?

– Det innebär inte någonting utan det är ett övervakningssystem, säger Claes-Inge Andersson.

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista