USA:s kongress godkände säkerhetslagar

Sent natten till lördagen godkände USA:s kongress flera nya säkerhetsrelaterade lagar, bland annat militärdomstolar för misstänkta terrorister, en rekordstor försvarsbudget, och bygget av ett stängsel längs gränsen till Mexiko.

Både representanthuset och senaten fick arbeta till mycket sent natten mellan fredag och lördag för att hinna behandla ett stort antal lagförslag innan kongressen nu tar en paus fram till efter mellanvalet i början av november.

Kongressen godkände ett lagförslag som gör det möjligt för regeringen att åtala terroristmisstänkta i militärdomstolar.

Delar av lagen godkända tidigare
Redan i torsdags hade andra delar av samma lag godkänts, nämligen de delar som reglerar vilka metoder som får användas vid förhör av misstänkta terrorister och vilka rättigheter de ska ha under rättegångarna.

Representanthuset och senaten kunde inte komma överens om ett lagförslag som syftar till att legalisera regeringens hemliga program för telefonavlyssning utan domstolsgodkännande. Misslyckandet är ett tydligt bakslag för president Bush.

Kongressen godkände också byggandet av ett stängsel längs gränsen mellan Mexiko och USA för att försöka hindra illegala invandrare från att ta sig in i landet den vägen. Stängslet kommer att vara 1200 kilometer långt, vilket motsvarar en tredjedel av hela gränsen.

Internering av illegala invandrare
I lagen ingår också anslag för att bygga nya fängelser för internering av illegala invandrare och en ökning av gränsvaktstyrkan med 1 500 man.

Ett lagförslag om ökad säkerhet i landets 361 hamnar godkändes. Meningen är att man ska förhindra införsel av biologiska och kemiska vapen, kärnvapen och radioaktivt material i landet.

Även Pentagons budget godkändes. Det blev en rekordstor försvarsbudget på 3 400 miljarder kronor. I beloppet ingår ett anslag på 150 miljarder kronor för att finansiera krigen i Irak och Afghanistan.

Republikanerna räknar med att den massiva satsningen på säkerhetsfrågor under kongressens sista arbetsdag kommer att hjälpa dem att stävja förväntade framgångar för demokraterna i kongressvalet.

Carlos Garat, New York
carlos.garat@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista