Polischef: Pakistan låg bakom attentat

Indien anklagar nu Pakistan för att ligga bakom bombattentatet mot flera pendeltåg i Bombay i somras, då över 180 människor dog. Det skedde vid en presskonferens när polischefen i staden sa att fallet var löst.

– Det var pakistanska spiontjänsten ISI som låg bakom bomberna, sa Bombays polischef A. N. Roy vid en presskonferens på lördagen.

Han slog fast att Pakistans mäktiga spiontjänst använt Pakistanbaserade terrorgruppen Lashkar-e-Taiba för att utföra dådet.

186 människor dog och över 800 skadades i juli när bomber explodrade på flera pendeltåg i Indiens ekonomiska huvudstad Bombay, som numera heter Mumbai.

Polischefen sa att attacken var professionellt utförd och att gärningsmännen använt tryckkokare fyllda med sprängämne. Men han sa inte hur indiska polisen kan vara så säker på att Pakistan ligger bakom.

Pakistan förnekade genast anklagelserna som ”totalt grundlösa”. Men den redan ytterst långsamma och trevande fredsprocessen mellan de båda ärkefienderna väntas ytterligare bromsas som följd av terrordådet.

Pakistans spiontjänst ISI utpekades tidigare i veckan i en läckt brittisk militärrapport som en viktig understödjare av talibanerna och andra terrorgrupper. Brittiska regeringen sa att den inte delar rapportens slutsatser.

Också en del amerikanska experter säger att pakistanska säkerhetstjänster spelar en dubbel roll, både som terroristjägare och terroristhjälpare.

Men officiellt är Pakistans regim en av USA:s viktigaste allierade i det så kallade kriget mot terrorismen.

Nils Horner, Bangkok

nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista