Cirkusar varnas av Jordbruksverket

Jordbruksverket uppmanar i ett brev alla Sveriges cirkusar att sluta låta besökarna mata och klappa djuren. Anledningen är det finns risk för spridning av tuberkulos och salmonella. Men Jordbruksverkets brev har retat upp cirkusarna.
– Det finns inget fog för påståendet och jag är konfunderad över varför man påstår något så befängt. Det finns inte en enda incident där barn eller publik har kommit till skada, säger Henry Bronett på Cirkus Scott Så ni låter barn klappa djuren? – Absolut, om djuren låter sig klappas, säger Henry Bronett. Elefanter har tuberkulos Jordbruksverket går ut med den här uppmaningen efter att det visat sig att elefanter på Kolmården har tuberkulos, och efter det att en cirkus låtit barn mata elefanter vid ett köpcenter. ”Nödvändig uppmaning” Ett brev har skickats till alla svenska cirkusar, men också till länsstyrelserna. Där skriver Jordbruksverket att cirkusarna måste sluta upp med att låta besökare mata och klappa djuren. Det här är en nödvändig uppmaning säger Ulla Karlsson chef på smittskyddsenheten på Jordbruksverket. – Vissa exotiska djurslag som kommer in med cirkusföretagen kan bära på sjukdomar som kan överföras till människor, säger Ulla Karlsson chef på smittskyddsenheten på Jordbruksverket. Jordbruksverket tycker att de svenska cirkusarna generellt sett sköter sig bra – Men rådet till alla barn, och vuxna med för den delen, som vill klappa djur på cirkus och i djurparker är: Tvätta händerna mycket noggrant efteråt, säger Ulla Karlsson. Folk ska naturligtvis fortsätta att gå på cirkus, men gärna med Jordbruksverkets rekommendationer i bakhuvudet, säger Ulla Karlsson, chef för smittskyddsenheten på Jordbruksverket.
Pascal Tshibanda, Ekot och David Åsman SR Gävleborg<
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".