S-ledningen kritiseras hårt för valförlust

Det kommer nu kritik mot Göran Persson och den socialdemokratiska partiledningen för att den borgerliga alliansen kunde lägga beslag på partiets traditionella fråga om jobben. Göran Persson ville helt enkelt inte se sanningen att arbetslösheten var högre än den officiella statistiken, enligt kritikerna.

En av kritikerna är Jan Edling som tidigare varit utredare på LO och som hoppade av efter en rapport om arbetslösheten.

– Reaktionen var ju att detta var livsfarligt att säga i en tid då valrörelsen redan hade börjat. Det var många borgerliga skribenter som sa att arbetslösheten var större än de offentliga siffrorna, säger han.

Skrev en rapport
Jan Edling blev rikskändis när han för ett och ett halvt år sedan trädde fram och klev ut ur LO-borgen med en rapport som visade sig vara politisk dynamit.

Edling hade jobbat med rapporten under lång tid och kunde visa att arbetslösa göms undan i statistiken som sjuka och förtidspensionerade.

Många förtidspensionärer och sjukskrivna skulle kunna arbeta om det bara fanns jobb.

”Verkliga arbetslösheten större”
Vid den här tiden jobbade Jan Edling på LO tillsammans med förre riksdagsledamoten och EU-parlamentarikern Hans Karlsson.

Han sa att den verkliga arbetslösheten i Sverige var ungefär 20 procent.

– Jag ville ju uppmärksamma hela samhället på att detta är ett växande problem att så många människor befinner sig utanför, säger han.

Anklagar s-ledningen
Nu anklagar Hans Karlsson på LO Göran Persson och partiledningen för att Sverige fått en borgerlig regering som i hans ögon för en politik som är dålig för LO:s medlemmar.

– Detta att partiledningen inte brydde sig om arbetslösheten var en väldigt tung faktor för valnederlaget, säger Hans Karlsson.

Margit Silberstein, P1 Godmorgon, världen!
gmv@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista