Olika besked om flygsäkerhetssamtal

Rapporterna om samtal mellan EU och USA som gäller flygbolagens överlämning av uppgifter om flygpassagare är inatt motsägelsefulla. En talesman för EU-kommissionen säger att samtalen brutit samman. Samtidigt säger ministern för USA:s inre säkerhet - Michael Chertoff - att det inte finns någon grund för det påståendet och att USA och EU är på väg att nå en överenskommelse.

Det ursprungliga avtalet mellan USA och EU kom till efter attentaten den 11 september 2001 som en av många åtgärder mot terrorism.

Avtalet går ut på att flygbolag som trafikerar flygplatser i USA ska förse de amerikanska myndigheterna med 34 personuppgifter om varje passagerare, bland annat namn, adress, telefon- och kreditkortnummer.

En kvart efter planet lyft
Uppgifterna ska förmedlas senast 15 minuter efter det att flygplanet lyft med destination USA.

De flygbolag som inte skickar uppgifterna till de amerikanska myndigheterna kan straffas med böter på upp till 45 000 kronor per passagerare och riskerar att förlora rätten att landa på amerikanska flygplatser.

I maj i år underkände Europadomstolen avtalet med hänvisning till att proceduren när avtalet slöts stred mot europeisk lag. Domstolen uttalade sig inte avtalets innehåll, som uppfattas av många i Europa som en kränkning av den personliga integriteten.

Provisorisk förlängning
Senare förlängdes avtalet provisoriskt av en europeisk domstol till midnatt den 30 september.

Utan ett gällande avtal riskerar flygbolagen antingen att straffas av de amerikanska myndigheterna eller att stämmas av enskilda europeiska medborgare för brott mot de bestämmelser som skyddar personuppgifter i EU.

Carlos Garat, New York
carlos.garat@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista