Bättre resultat för Telia än väntat

Telebolaget Telia redovisade på torsdagen ett bättre resultat än väntat, trots en förlust på 78 miljoner kronor under andra kvartalet i år.
– Som jag ser det har vi gjort ett hyggligt resultat under de marknadsförutsättningar som råder nu, säger Telias VD Anders Igel. Vad kommer det sig att aktiekursen stiger så mycket idag, tror du? – Jag tror att det har blivit helt enkelt en positiv reaktion på vårt resultat. Vad är du specielt nöjd med under andra kvartalet i år? – Jag tycker att det är speciellt roligt att vi har fått en sådan tillväxt. Det var väl litet överraskande att den var så pass stark, i synnerhet på mobilsidan, och det är väl ett tecken på att det är en bra bransch vi är i - folk har inte slutat ringa, säger Anders Igel. Ja, Telias nye vd är nöjd, trots att det blev en förlust för andra kvartalet i år på 78 miljoner kr, men det beror inte så mycket på att Telia går speciellt dåligt utan på att företaget skrivit ner värdet på sina tillgångar. Mycket av den bredbandsinfrastruktur som Telia investerat i har minskat drastiskt i värde den senaste tiden. Enda riktiga sorgebarnet är International Carrier som främst säljer bredbandskapacitet till andra teleoperatörer. Den verksamheten går med brakförlust, och nu ska Telia genomföra en ordentlig genomsyn av sin satsning på bredbandsnät i Europa och USA, men det finns också andra skäl till att det blev en förlust i år: Telia har haft stora kostnader för att minska sin personalstyrka. 1 000 anställda har berörts av det program Telia drog igång tidigare i år, och i höst blir det fler personalminskningar i Sverige, säger Anders Igel: – Ja, vi tror att vi kommer att komma med flera åtgärder längre fram för att fortsätta höja vår effektivitet, men det är för tidigt att säga någonting om det, för det måste vi först jobba igenom ordentligt, säger Igel.
Thorbjörn Carlsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".