Tre friande domar i Rimbomålet

Norrtälje Tingsrätt friar tre av de sex unga män som åtalades för gruppvåldtäkter i Rimbo. Två män döms för sexuellt utnytjande av minderårig och domen mot den sjätte åtalade är inte klar.
Advokat Göran Linden som försvarat en av de åtalade som blev helt friad säger så här om domen. – Ja det finns ingen annan kommentar än att domen är helt riktig. Åklagaren har inte styrkt det som åklagaren påstår, säger advokat Göran Lindén. Redan släppta De sex unga männen är mellan 16 och 20 år och anklagades för grova våldtäkter mot tre flickor i 13 -14 årsåldern tidigare i år. När rättegången avslutades i Norrtälje tingsrätt, så försattes fem av de åtalade på fri fot. Den sjätte hade släppts några dagar tidigare. Ett beslut som tydde på att de inte skulle dömas för grov våldtäkt. Ingen våldtäkt enligt tingsrätten Tingsrätten finner också att det inte är styrkt att fem av de tilltalade tillsammans, och i samråd, lockat en av flickorna till en lägenhet under falska förespeglingar. I syfte att ha sexuellt umgänge med henne. Tingsrätten menar att de fem berättat samstämmigt och spontant vad som hänt i lägenheten. Och det tyder inte på någon våldtäkt menar tingsrätten. Däremot sexuellt utnyttjande Att det däremot förekommit sexuellt umgänge mellan männen och en av flickorna står klart enligt rätten. Och tingsrätten konstaterar att två av männen borde förstått att hon var under femton år, och därför döms de till sexuellt utnyttjande av underårig. Den ena mannen som är 16 år gammal får en villkorlig dom, och den andre mannen som är 18 år gammal döms till skyddstillsyn. Den man som ännu inte fått sin dom ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning.
Martin Johansson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".