Barn kan inte stå som ensam bilägare

Från och med den 1 oktober kan barn inte längre stå ensam registrerad som ägare till ett fordon, om inte barnet har förarbevis eller körkort för fordonet.

Lagändringen ska hjälpa barn att slippa få betalningsanmärkningar för att någon vuxen skaffar sig skulder i barnets namn, skulder som sedan barnet kan ha bekymmer med i lång tid framöver

I Sverige finns 12 000 bilar som rullar på våra vägar där ägaren är ett minderårigt barn som har fått betalningsanmärkningar hos Kronofogdemyndigheten.

Obetalda parkeringsböter
Det gäller bland annat obetalda felparkeringar, bilar som körs av en vuxen, som många gånger är barnets förälder.

Den nya lagen ska sätta stopp för det.

Med den nya lagen kommer Vägverket att bara godkänna att minderåriga blir bilägare om vårdnadshavaren tillåter det om det finns två ska bägge ge sitt godkännande.

Dessutom ska de meddela vem som ansvarig för de ekonomiska utgifterna för bilen.

Träder i kraft 1 oktober
Från och med söndagen den 1 oktober kan den lilla pojken som har betalningsanmärkningar hos Kronfogdemyndigheten för 21 felparkeringar som kostar honom närmare 30 000 och den 15-åriga flickan som har en skuld på 160 000 för 159 felparkeringar, tillsammans med närmare 200 barn med gemensamma parkeringsskulder på över 1,5 miljon, glädja sig åt att slippa fler skulder för sina bilar i framtiden.

Däremot kommer de inte att bli av med sina skulder på många år eftersom preskriptionstiden är fem år på felparkeringsavgifter.

Jobbar över
Under helgen administrerar Vägverket så att de här barnens vårdnadshavare blir de som är betalningsansvariga, berättar Kjell-Åke Sjödin, Vägverkets fordonsexpert inom vägtrafikregistreringen.

– Det är många som jobbar och vi kommer jobba i helgen för att se till att allt fungerar 1 oktober. Vi har fått in ganska många svar. De som inte svarar bestämmer vi att den som är äldst blir avgifts- och skattskyldig, säger han.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista