Israel lämnar södra Libanon

Tidigt på söndagsmorgonen lämnade de sista israeliska soldaterna södra Libanon i enlighet med FN-resolutionen. Men en israelisk mininster befarade att Israel kommer att vara tillbaka i Libanon inom ett par månader. De två kidnappade israeliska soldaterna har inte frigivits, trots att det också ingår som ett krav i FN-resolutionen.

En israelisk flagga, som vajat på en kulle utanför byn Marwaheen halades och de sista israeliska stridsvagnarna rullade ut ur södra Libanon före gryningen på söndagsmorgonen.

Soldater som återvände till Israel satte på sina mobiltelefoner för att ringa hem.

Yom Kippur inleds i kväll
Men det var inte med någon seger i ryggen soldaterna återvände för delta i den allra heligaste judiska högtiden, Yom Kippur som inleds på söndagskvällen vid solnedgången.

De två israeliska soldater, vars kidnappning startade sommarens krig, har inte frigivits och, om man ska tro Hizbollah, har gerillarörelsen heller inte avsevärt försvagats.

Vid en segermanifestation för tio dagar sedan i Beirut, förklarade Hassan Nasrallah stolt att Hizbollah nu är starkare än före 12 juli och att rörelsen har 20 000 raketer.

Oro för ny inmarsch
En israelisk minister, befarade att Israeliska trupper kommer att tvingas gå in i Libanon på nytt inom ett par månader eftersom Nasrallah förbereder ett nytt krig, som han sa.

Ministern, Benjamin Ben Eliezer, som tillhör det israeliska arbetarpartiet, upprepade också sitt krav på att Nasrallah ska elimineras, så snart tillfälle ges.

Sommarens krig i Libanon skördade 1 200 offer på den libanesiska sidan och 157 på den israeliska.

Osäkert för båda befolkningarna
Trots vapenvilan lever människor på båda sidor gränsen i osäkerhet. Befolkningen i norra Israel känner sig inte säkrare, enligt opinionsmätningar.

I södra Libanon, påverkas vardagen av de klusterbomber Israel lämnat efter sig.

Bönderna har att välja mellan att låta frukten ruttna på fälten och att riskera sina liv genom att skörda.

Klusterbomber ligger kvar
Hittills har 18 människor dödats och 90 skadats av klusterbomberna, vars kapslar innehåller hundratals småbomber som inte är större än vanliga ficklampsbatterier.

För en dryg vecka sedan dödades en pojke när han klättrade upp i ett äppelträd. När han skakade grenarna för att få loss ett äpple, trillade en odetonerad bomb ner i huvudet på honom.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista