Skatteärenden ska avgöras snabbare

Snabbare handläggning och ändringar i skattelagstiftningen. Det kan enligt regeringen bli konsekvenserna av en dom i Europadomstolen, där svenska statens sätt att ta ut så kallad straffskatt underkänns.
– Vad Europadomstolen framför allt kritiserar är den långa handläggningstiden, och där kan jag också vara kritisk. Vi måste ha en betydligt snabbare handläggningtid, och nu är ju Riksskatteverket inriktat på att åstadkomma det, säger biträdande finansministern Lars Erik Lövdén. Var är det handläggningen går för långsamt, är det domstolarna eller Riksskatteverket? – Den går framför allt för långsamt i domstolarna. Vi har alltför långa handläggningstider i skattemål. I Sverige får den som lämnat fel uppgifter i sin deklaration betala straffskatt, eller skattetillägg som det kallas. Straffskatten måste betalas med en gång, trots att man överklagar och kanske senare får rätt. Det här hände två svenska taxichaufförer, som fick vänta flera år på en prövning, och så får det inte gå till enligt Europadomstolen. Frågan är nu om skattemyndigheten kan fortsätta tvinga människor att betala straffskatt utan rättslig prövning. – Jag vill inte ha någon bestämd uppfattning om det ännu. Jag konstaterar att Riksskatteverket har sagt att man kommer att fortsätta döma ut skattetillägg men att man kommer att vara angelägen om att korta handläggningstiderna. Sedan kommer regeringen att göra en bedömning av det här efter sommaren, om det krävs några ändringar i skattelagstiftningen, säger Lars Erik Lövdén. I höst kommer regeringens förslag till ny lagstiftning. En statlig utredning föreslår att man ska få vänta med att betala straffskatten tills frågan är avgjord i domstol. De flesta organisationer och myndigheter har också varit positiva, och Europadomstolens dom i veckan stärker det här förslaget ytterligare.
Fredrik Furtenbach och Fredrik Sperling

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".