Tories håller kongress i medvind

På söndagen inledde det konservativa partiet Tories sin konferens i Bournemouth i södra England. Tories har för första gången på länge haft rejäl medvind och legat före regeringspartiet Labour i många mätningar. Förmodligen tack vare partiledaren David Cameron som prövar nya sätt att nå framförallt unga.

David Cameron tar emot hemma i sitt kök, web-cameron inte webb-kamera, utan just web-cameron, en teknisk tjänst som Tories lanserar lagom till sin konferens den här veckan. Det är bara att logga in på nätet och möta partiledaren, till exempel i uppknäppt vit skjorta i hans något stökiga kök med barn som försöker avbryta.

– Passa er BBC och ITV, nu kommer jag efter, det här är ett bra sätt att kommunicera, säger han.

Bredare väljargrupper
Snart 40-årige David Cameron har likt moderaternas Fredrik Reinfeldt lyckats nå mycket bredare väljargrupper än tidigare, mjukat upp sitt konservativa parti och satt sociala frågor och miljöfrågor högt upp på agendan.

Resultatet har inte låtit vänta på sig. I de flesta opinionsmätningar de senaste månaderna har de konservativa haft ett övertag gentemot regeringspartiet Labour. En liten tillbakagång dock just denna helg, då en mätning visar att partierna skulle vara lika stora.

Cameron får också räkna med en viss intern kritik under konferensen. De mest konservativa inom partiet tycker att han ägnar sig för lite åt traditionella frågor som till exempel skatter, något det väntas bli debatt om.

Kritik för ytlighet
De som inte gillar honom anklagar honom för att vara mest yta och mindre innehåll.

– Han är grön, men hur grön? Han är blå, men hur blå? Är han verkligen en vinnare? undrade en politisk kommentator.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se