Putin skärper tonen mot Georgien

Ryssland skärper tonen mot Georgiens regering. Sedan fyra ryska officerare anklagats för spioneri beskriver president Vladimir Putin Georgiens agerande som statsterrorism och gisslantagande.

– Det är helt klart att försök gjorts att nypa Ryssland så hårt som möjligt och provocera. Det är uppenbart för alla. Denna antiryska policy ligger inte i det georgiska folkets intresse, sa president Vladimir Putin när han mötte ministrar och säkerhetsansvariga i Moskva.

Senare kallade han fängslandena av fyra ryska officerare för georgisk statsterrorism och gisslantagande.

Jämförde med Beria
Han jämförde agerandet med Stalins fruktade säkerhetspolischef Beria.

– Ett tecken på ett rättsligt arv från Lavrentij Pavlovitjs Berias politik, sa Putin.

Både Beria och Stalin föddes i Georgien. Beria i Abchasien, den separatistiska delrepubliken i Georgien som är en del av konflikten mellan länderna.

Georgien anklagar Putin
Enligt Georgien ska utbrytarrepubliken Abchasien och Sydossetiens presidenter har träffat president Putin i Sotsji. Därmed har Ryssland visat vad landet står och kan inte agera fredsmäklare i området, hävdar Tbilisi.

I det allt hetsigare ordkriget mellan Georgien och Ryssland har länderna sökt stöd både i FN och hos EU. Javier Solana har i telefonsamtal med georgiske presidenten Micheil Saakasvili manat till en snabb lösning på konflikten. Ryssland tror att man kommer att få stöd från FN:s generalsekreterare Kofi Annan.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se