Ny börs möjliggör nordiska aktieköp

I dag, måndag, gör den nya Nordiska börsen entré. Meningen är att svenskar på ett enkelt sätt ska kunna köpa aktier i finska och danska bolag, men frågan är om det finns något sådant intresse.

Hans Dysteraas som är aktiechef vid fondkommissionsfirman Carnegie tror att det hänger på medierna om den nordiska aktiemarknaden blir en framgång.

– Här gäller det att skapa en bevakning som är nordisk i stället för svensk där man skriver om de nordiska bolagen på samma sätt som man gör om de svenska. Sedan är det klart att det kommer att bli mycket fokus på de stora bolagen och det är väl i första hand där som det ökade intresset kommer att uppstå, säger han.

Gemensam börslista
Det är ingen självklarhet precis att svenska aktiesparare och institutioner börjar handla i finska och danska aktier bara för att de nu kommer att finnas på en och samma börslista som svenska bolag.

Från den nya Nordiska börsen är förhoppningarna att medierna nu ska bredda bevakningen till att bli mera nordisk.

Visserligen är Oslobörsen inte med i samarbetet, men sammanslagningen av börserna i Stockholm, Köpenhamn och Helsingsfors har skapat en ny stor handelsplats med 578 listade bolag.

Flera globala företag
Här finns många företag med en globalt framskjuten position, inom bland annat skog, verkstadsbranschen, telekom och IT, med tungviktarna Ericsson och Nokia.

Peter Malmqvist, analyschef vid Nordnet, tror att en nordisk aktiemarknad har sina fördelar för aktieägare i Sverige.

– Jag tycker att det här är en bra idé för att det ger en betydligt ökad möjlighet till riskspridning och riskspridning är bra för att det ger en möjlighet till en lugnare utveckling i en aktieportfölj utan att vi för den sakens skull behöver avstå långsiktig avkastning, säger han.

Men varför just det nordiska perspektivet, varför inte det europeiska eller globala perspektivet?

– Grunden för en god aktieaffär är att ha bättre information än de flesta andra. Ju längre bort från Sverige vi kommer och behöver inhämta den informationen kommer det att finnas någon annan som är bättre och snabbare än vi på att hämta den informationen, säger Peter Malmqvist.

Sören Granath
soren.granath@sr.se