Åklagare undanhöll information

I den uppmärksammade hälerirättegången mot advokat Thomas Martinson för två år sedan höll åklagaren material hemligt som kunde vara till nytta för Martinson och hans försvarare. Det slår justitiekanslern, JK, nu fast och riktar samtidigt kritik mot åklagaren.

– Jag tycker att det var ett klart fel. Det är viktigt att man som åklagare under förundersökningen är objektiv och att man tillgodoser även den misstänktes intresse. Här rör det sig om uppgifter som hade betydelse för försvararna för att de misstänkta skulle kunna få ett korrekt försvar, så han borde absolut ha lämnat uppgifterna vidare, säger JK Göran Lambertz.

Enligt lag ska en brottsutredning bedrivas objektivt. Det innebär att även de uppgifter som talar för att den misstänkte är oskyldig måste tas med i utredningen.

Åklagaren får alltså inte bara ta med det som pekar på att den misstänkte är skyldig.

Information förtegs
Men när den kände brottsmålsadvokaten Thomas Martinson åtalades i december 2003 för grovt häleri, då misstänkt för att ha tagit emot och tvättat pengar från det så kallade Arningerånet, höll åklagaren viktigt information hemlig för försvaret.

Thomas Martinson och hans advokat fick inte veta att ett av åklagarens viktigaste vittnen hade tagit tillbaka allt som hon tidigare sagt när hon förhördes i utredningen av Arningerånet.

– Den uppgiften, just att hon inte var beredd att stå för sina uppgifter, det hade betydelse, säger Göran Lambertz.

Martinsson friades
Det material som chefsåklagare Stefan Bergman undanhöll kom till slut fram under rättegången från annat håll och Thomas Martinson friades av Stockholms tingsrätt.

Stefan Bergman medger idag att han inte gjorde rätt.

– Det är fel, jag inser det också, och ångrar det djupt. Det var en knasighet och hav utrymme för spekulationer att man hade försökt mörka någon uppgift eller så. Med facit i hand är det så korkat, så korkat, så det ångrar jag djupt, säger Stefan Bergman.

JK kritisk mot kåren
Tidigare i år riktade Justitieombudsmannen, JO, stark kritik mot åklagarna i den uppmärksammade incestmålet i Skåne för att åklagarna inte redovisat uppgifter som stödde den misstänkte och senare dömde Bo Larsson.

Justitiekanslern Göran Lambertz, som under året kritiserat delar av rättsväsendet, är inte helt nöjd med objektiviteten bland landets åklagare.

– Det har funnits brister när det gäller objektiviteten hos åklagarna. Det är många advokater som säger att de ofta känner att åklagarna inte riktigt berättar allt som de borde berätta och att det inte är riktigt objektiva. Jag hoppas att det här, och en del annat, kan få effekten att man blir bättre på att vara objektiv, säger Göran Lambertz.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista