Konservativa förlorade i Österrike

Valet i Österrike slutade med en överraskande storförlust för det regerande konservativa partiet och dess ledare förbundskansler Wolfgang Schüssel. Överraskande segrade socialdemokraterna och dess partiledare, den 46-årige Alfred Giusenbauer. Inför hyllande partikamrater sa att han att rättvisan segrat.

Men väljaren kände sig vilsna in i det sista och bestämde sig sent. Valdeltagandet blev också lågt med österrikiska mått mätt.

Valrörelsen skedde i en högkonjunktur. Arbetslösheten är låg, exportindustrin och österrikiska banker firar triumfer i Östeuropa, EU:s östutvidgning är en vinstlott för österrikarna.

Främlingsfientlig i delar
Trots det förlorade den sittande kanslern Wolfgang Schüssel och hans konservativa ÖVP stort, var femte väljare sedan förra valet. Trots den goda ekonomin, urartade valrörelsen stundtals i ren främlingsfientlig propaganda.

På högerkanten tävlade Jörg Haiders två arvtagare i att överträffa varandra i fördömanden av muslimer och invandare, de två partierna gick också framåt.

Kan inbjuda till storkoalition
Alfred Gusenbauer blir sannolikt Österrikes nya förbundskansler. Han är en man som gått den långa vägen i sitt parti och enligt honom själv, är hans politiska förebild den tidigare kanslern Bruno Kreisky. Nu förväntas han bjuda in förloraren, de konservativa ÖVP och Schüssel, till förhandlingar om en storkoalition.

Valets andra stora överraskning, är att högerpopulisten Jörg Haiders nybildade parti BZÖ, klarade fyraprocentsspärren. Valet blev inte den punkt som många förväntat sig, då Haider försvann ur österrikisk rikspolitik.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista