Geraldo Alckmin.

Lula vann inte i första omgången

I presidentvalet i Brasilien visar det preliminära valresultatet att den sittande presidenten Lula da Silva inte lyckades vinna redan i första omgången. Den starkaste oppositionskandidaten Geraldo Alckmin gick oväntat bra.

Det blir en andra omgång i presidentvalet i Brasilien.

President Lula da Silva lyckades inte segra i första omgången på söndagen. Hans främste motståndare Geraldo Alckmin gjorde ett betydligt bättre val än väntat. Den andra valomgången blir av allt att döma hårdare än någon väntat.

När praktiskt taget alla röster räknats hade Lula fått 48,7 procent av och hans främste motståndare, socialdemokraten Geraldo Alckmin 41,5.

Det betyder en skillnad på bara sex miljoner röster, betydligt mindre än den skillnad på 25 miljoner röster som alla opinionsmätningar förutspått.

Skandalerna kan ha kommit ikapp Lula
Det är den senaste korruptionsskandalen och den enorma uppmärksamhet som de stora tidningarna och tidskrifterna ägnat den, liksom också Lulas vägran att delta i tv-debatter med sina motståndare som förklarar varför stödet till Lula minskade dagarna före valet samtidigt som stödet för Alckmin ökade.

Men Lula sa i ett pressmeddelande att han var nöjd med resultatet och tacksam för det förtroende som väljarna visat honom.

Han sa också att nu var han beredd att ställa upp på alla debatter, eftersom förutsättningarna nu är mer rättvisa.

– Jag hoppas vi kan föra en stor demokratisk debatt på hög nivå, sa Lula.

Splittring mellan landsdelar
Men kampanjen inför den andra valomgången, som hålls i slutet av oktober, blir hård.

Resultaten, inte bara av presidentvalet utan också av valen till parlament och guvernörer som genomfördes samtidigt, visar ett djupt splittrat land inte bara socialt, utan också geografiskt.

I norr segrade Lula överlägset men i söder var det Alckmin som vann.

Inget stort stöd i kongressen
En ytterligare komplikation är att vare sig Lula eller Alckmin tillhör Brasiliens största parti.

Det var det gamla högerpartiet PMDB som vann flest platser i parlamentet och flest guvernörer och som därför också kommer att spela en avgörande roll för att skapa en segerrik allians inför den andra valomgången.

Lars Palmgren, Rio de Janeiro
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".