Hamas-ledare vill inte erkänna Israel

”Vi har inget att vinna på att erkänna Israel”, det säger Hamas högste ledare, Khaled al-Mashaal, i exil i en exklusiv Eko-intervju. Det har funnits förhoppningar om att en palestinsk samlingsregering skulle finna ett sätt för Hamas att indirekt erkänna Israel. Men Hamasledaren Khaled al-Mashaal, som tillhör hökarna bland palestinierna, kallar kravet orimligt.

– Logiken är upp och nervänd när hela världen kräver att offret ska erkänna gladiatorn. Palestinierna ombeds ge legitimitet åt ockupationsmakten Israel och det har vi inget att vinna på, säger Khaled al-Mashaal.

– Arafat erkände Israel utan att det ledde till någon palestinsk stat inom 1967 års gränser, tvärtom byggde Israel ännu fler bosättningar på Västbanken efter Osloavtalet, säger den gråsprängde 50-åringen som för nio år sedan förgiftades av Israel i ett misslyckat mordförsök

”Ingen makt att ställa krav på Israel”
Jag träffar honom, efter noggrann säkerhetskontroll, i en anonym lägenhet i Damaskus, en sådan man ser i spionfilmer, möblerad med tv, bruna plyschsoffor och säkerhetsvakter.

När jag frågar honom varför Hamas så envist vägrar gå EU till mötes svarar Khaled al-Mashaal att han vet att européerna vill hjälpa de nödställda palestinierna men att att en eftergift från Hamas inte skulle ge EU makt att ställa krav på Israel, som han säger.

Mashaal visar inga av de tecken på kompromissvilja som anses finnas hos Hamasledarna i Gaza och han säger det finns en internationell önskan att låta palestinierna få en stat på Västbanken och Gaza längs 1967 års gränser, något som Hamas skulle acceptera som en temporär lösning.

– Därför säger vi varsågoda, genomför det men det är inte världssamfundet i stånd till, säger han.

Tror systemet kommer försvinna
Många palestinier uttalar sig övertygat om att Israel en dag kommer att försvinna från kartan och jag frågar Hamasledaren om han också tror det.

– Alla system som bygger på ockupation upphör förr eller senare. Apartheid upphörde, alla ockupationsmakter försvinner, svarar Khaled al-Mashaal.

Minns inte uppmärksammat tal
Men när jag frågar Hamasledaren vad han menade när han här i Damaskus i en moské i våras sa att Israel ska förödmjukas och förnedras innan landet går under, i ett tal som fångades upp av al-Jazeera.

När jag frågar vad han menade med det så skrattar han till och påstår han inte kan minnas att han sagt så.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se