Ordning på arbetsplatsen sparar miljoner

Ordning och reda på arbetsplatsen kan spara många miljoner kronor per år för storföretagen. Det visar en satsning på SSAB tunnplåt i Borlänge. Där har enkla reparationer och regelbunden städning lett till en ökad vinst på mer än 36 miljoner kronor per år.

Förutom den rent mätbara ekonomiska vinsten så har det gett andra positiva effekter.

Bernhard Nass och Stefan Styn är två av operatörerna på haspeln, där den tunna plåten rullas ihop till stora rullar.

– Det är stor skillnad. Förr i tiden låg det kablar där och järn där, allt möjligt, säger Bernhard Nass.

Men hur mycket tänkte man på det?

– Det tänkte man inte på, säger han.

– Det är nu man gör det. Nu sopar man överallt, sopar där man har skurit, säger Stefan Styn.

Inte bara städning
Det handlar inte bara om städning. Just den här dagen är det ett planerat stopp för reparationer, och medan reparatörerna kommer dit och gör sitt så passar operatörerna Berhard Nass och Stefan Styn på att fixa några småreparationer som att byta lampor och fixa enklare läckage och göra förberedande underhåll, saker som inte alls var deras ansvar förut.

”Ordning och redaprojektet” på SSAB startade för fem år sedan när underhållssidan organiserades om och 200 reparatörer plockades bort.

I början var såväl operatörerna som metallfacket mycket kritiska till förändringen, men nu är i princip alla de närmare 2 000 anställda positiva visar utvärderingar.

Gemensam storrengöring
Man inledde med en gemensam storrengöring där fel och brister inventerades, och åtgärdades. Nu går arbetet snabbare och enklare och det är lönsamt, bara det förebyggande underhållet som personalen på haspeln gör innebär att maskinerna där nu kan gå 24 extra timmar på ett år.

Sammanlagt sparar företaget drygt 36 miljoner kronor per år på enkla saker som till exempel minskat oljespill. Bara där spara man fyra miljoner kronor per år, eftersom man ser läckorna direkt.

Dessutom har säkerheten ökat liksom delaktigheten och trivseln bland personalen, berättar operatören Bernhard Nass.

– Jag tycker det är positivt. Folk kommer förbi och säger, vad fint ni har det på jobbet. Det är otroligt, man blir stolt, säger han.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista