Allt yngre fastnar i heroinmissbruk

Det tunga narkotikamissbruket går allt längre ner i åldrarna. Allt mer heroin kommer in i landet och i jakten på nya kunder hamnar heroinet i händerna på allt yngre ungdomar. Flera av dem lever inte längre.
I Ekots serie om narkotikasverige besöker vi idag ungdomshemmet Granhult i Örebro län där 21-åriga Alex vittnar om heroinets intrång bland svenska ungdomar. – Jag kommer ihåg när jag började, då var jag bland de yngsta i stan där jag bodde. Men nu är de mycket yngre än mig, jag känner mig nästan gammal. Det går ner i åldrarna hela tiden och tyngre också direkt. De gamla dör och nya kommer. Dramatisk ökning Alex var 13 år när han började experimentera med droger. När han var 17, för fyra år sen, började han med heroin. Jag träffar honom på LVU-hemmet Granhult i norra Örebro län där man märker av den dramatiska utvecklingen med heroinet. Det senaste året har i genomsnitt sju av tio ungdomar som tas in på Granhult varit heroinister. För bara tre, fyra år sen handlade det om en eller två på tio. Nära döden flera gånger Det är helt vanliga killar jag träffar där på Granhult. När man samtalar med Alex som sitter med sin basebollkeps och vickar lite lätt med stolen i gröngräset i den lantliga miljön är det svårt att tänka sig att han har åkt in med ambulans fyra gånger efter att tagit överdoser med heroin som nästan tagit livet av honom. – Mitt liv har ju blivit helt åt fel håll. Ingenting är ju bra, med familjen och allting. Jag har svikit dem och svikit alla kompisar och så. Men ändå finns det ju en viss saknad av heroinet. Det stänger ute allt. Heroinet har hittat de unga Det kommer in allt mer heroin i Sverige. Och en stor bidragande orsak till att allt fler missbrukare dör i Sverige är att heroinet har hittat ungdomarna. Den senaste sammanställningen från dödsorsaksregistret visar att av de 353 personer som dog på grund av narkotikamissbruk under år 2000 var 98 personer under 30 år. Betydligt fler än året innan. Åtta pojkar och tre flickor hade inte ens fyllt tjugo år. LG Persson är föreståndare på Granhult: – Heroinet har då varit förbehållet de äldre grupperna ett antal år nu. Nu är det dags att söka nya marknader, nya pengar, skapa nya pengar. Och då finns marknaden på den yngre sidan.
Tobias Sandblad

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".