Nya mediciner ger inte bättre effekt

Nio av tio nya läkemedel ger inte en bättre effekt för patienten. Det visar en studie som Läkemedelsverket gjort av 500 läkemedel som godkänts mellan 1987 och 2000. En del av de nya medicinerna kan till och med vara sämre än de gamla.
Professor Björn Beermann har gjort studien på Läkemedelsverket. – Det visade dig att 60 procent tillför inga reella fördelar när det gäller effekt eller säkerhet. Sen är det väl ungefär en 30 procent som har vissa fördelar som att man kanske kan ta en tablett om dagen istället för tre. Så att det innebär alltså att 90 procent innebär just inte särsklit mycket för patienterna. Få verkliga nyheter Professor Björn Beermann på läkemedelsverket har gjort studien som visar att bara mellan fem och tio procent av de nya medicinerna är verkliga innovationer, som till exempel Losec. Ungefär 500 läkemedel ingår i studien, det är alla nya läkemedel som godkänts från 1997 till 2000. Så kallade generika, alltså rena kopior av läkemedel där patentet löpt ut, är inte medräknade här. Sämre läkemedel godkänns Enligt lagen måste läkemedelsverket godkänna alla läkemedel som har effekt och inte för svåra biverkningar, oavsett hur många liknande preparat som redan finns. Det här gör att man till och med godkänner läkemedel som är sämre än de redan existerande. Innan Sverige gick med i EU kunde man vara hårdare i sållningen, men det är inte längre möjligt. Företag säljer hellre dyra preparat Nya mediciner är också dyrare än gamla. Björn Beermann säger att det är ett problem att företagen inte är intresserade av att sälja de gamla, billigare men väl så effektiva och säkra preparaten. – Ja vi har under senare år sett exempel på att läkemedel som är förhållandevis billiga har i princip försvunnit från marknaden, eller också så marknadsförs de inte alls. Men däremot så framför man ju då andra prdukter som man har som kostar ungefär tio gånger så mycket.
Katti Björklund, P1 Morgon
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".