Ombudsfunktion räddar lanthandlare

Om det inte blir lättare för små affärer i glesbygden att fungera som ombud för statliga bolag som Posten, Systembolaget och Apoteket så kommer de att få svårt att överleva, enligt Karin Lindell, generaldirektör för Konsumentverket. Detta trots att regeringen i år satsar 20 miljoner på små butiker.
– Det är av stor betydelse för glesbygdsbutikerna att ha ombudsfunktion. Ju fler såna här funktioner man har desto bättre för butiken, säger Karin Lindell. 20 miljoner räcker inte De 20 miljonerna har skjutits till för att bromsa utvecklingen mot allt färre matvarubutiker i glesbygden. Mellan 1996 och till och med förra året minskade antalet orter med butik med 300 stycken enligt siffror från Glesbygdsverket. Men de nya pengarna från regeringen räcker inte tycker Karin Lindell, generaldirektör på Konsumentverket. Sänkta krav på avkastning Det är också nödvändigt att de små butikerna får sänkta krav på avkastning. För att få vara ombud för de statliga bolagen, till exempel Systembolaget, så måste en butik dra in ett visst belopp varje månad och den gränsen för avkastning ligger ofta för högt, säger Karin Lindell. Först när de små butikerna kan erbjuda samma service som de stora köpcentrumen kan de överleva. Hon har själv har kontaktat regeringen i ärendet men inte fått något svar ännu – Antingen att man gör det i form av att man kräver en större regionalpolitisk satsning eller att man går in med statliga pengar och subventionerar verksamheten. Nygammal lanthandel öppnas I byn Botsmark i Västerbotten spikas och borras det förfullt i det gula butikshuset mitt i byn. Här ska om mindre än två veckor en ny lanthandel öppnas. I januari i år gick den gamla affären i konkurs men nu startar lokala företagare butiken igen. Åsa Sjöblom heter den nya handlaren. Just nu försöker hon göra klart allt pappersarbete, med bland annat Systembolaget inför öppnandet. För Svenska Spel får hon bara sälja lotter, inte mer eftersom hennes intänkter blir för små. Hon är medveten om att hon ger sig in i en tuff branch, bara i fjol så så försvann 70 butiker på landsbygden, men hon vill ändå försöka. – Försöker man inte så blir det ju ingenting. Så jag har sagt att jag försöker göra mitt bästa så får väl kunderna komma med sina förslag och så. Hjärtat i byn På en skylt utanför butiken i Botsmark annonseras om en fest kvällen innan öppningsdagen för alla bybor som hjälper till med byggnationerna. Det är många som hjälpt till eftersom byborna under de åtta månader som butiken varit stängd insett hur viktigt det är med en mataffär på orten. Kristina Gran är boende i byn Botsmark: – Byn har ju varit som död under den här tiden. Ingen har varit ute, man har inte kunnat träffa någon att prata med för affären är ju samlingsplatsen. Den är ju hjärtat i byn helt enkelt.
Maria Höglund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".