Förvirrad rättegång mot ”20:e kaparen”

Rättegången i USA mot den enda person som står anklagad för attentatet den 11 september, Zacarias Moussaoui, tog på torsdagen en märklig vändning. Han började med att vidhålla att han är skyldig, men ändrade sig sedan tvärt och förklarade sig icke skyldig till anklagelserna.
Zacarias Moussaoui, som kallats den tjugonde kaparen, fortsätter att förvirra det amerikanska rättsväsendet. När rättegången inleddes för en vecka sedan förklarade sig Moussaoui skyldig men fick då respit av domaren eftersom han var osäker på om han fullt ut förstod vad han gjorde. När förhandlingarna nu togs upp på nytt erkände alltså Moussaoui sig först skyldig till att ha varit med och planerat terrrordåden den elfte september men ändrade sig sen till att neka till alla anklagelser. Moussaoui ville nämligen bara erkänna sig skyldig till att ha deltagit i planerna att förstöra flygplan inte till att förstöra hus och mörda amerikanska medborgare. När det inte visade sig möjligt bytte han alltså fot. Moussaoui som vägrat samarbeta med åklagare och advokater sköter sitt eget försvar och på dålig engelska förklarade han att det skulle vara självmord för honom att gå med på alla anklagelser. Och självmord är föbjudet enligt min tro, sa Moussaoui. Zacarias Moussaoui som illegalt befann sig i USA greps redan före den elfte september därför att han uppträdde konstigt på en flygskola, där han bara ville lära sig manövrera ett flygplan, inte landa.
Lena Bejerot, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista