Utförsäljningar ska förbättra Ericssons finanser

Telekomföretaget Ericsson planerar fler utförsäljningar av sina tillgångar för att förbättra företagets finanser. Även om det inte finns några riktigt stora delar kvar att sälja, så planerar Ericsson fler försäljningar framöver, enligt företagets styrelseordförande Michael Treschow.
– Ja det finns ju också de resonemangen, vi hoppas att avsluta det här med mikroelektroniken och få in de pengarna, säger Michael Treschow. Har ni några andra försäljningar som ni planerar? – Ja det tittas ju på andra saker som är mindre perifera i verksamheten för att se vad vi har för möjligheter där? Vad är det för något? – Det får du reda på allt eftersom det kommer. Säljer dotterbolag Ericssons kassa minskade med mer än 21 miljarder kronor under det andra halvåret i år. För att förbättra finanserna har bolaget bland annat beslutat att sälja dotterblaget Micro Electronics för drygt tre och en halv miljard. I den kommande nyemissionen ska Ericssons aktieägare investera ytterligare 30 miljarder i företaget, pengar som behövs för att hålla företaget flytande tills telekombranschen vänder upp igen, enligt Michael Treschow. Men frågan är hur länge pengarna räcker: – Ja de pengarna är ju inte till för att räcka nån viss tid utan de pengarna är till för att stärka vår balansräkning och ge oss handlingsfrihet och dessutom är det en buffert om det blir en väldigt kall vinter som vara väldigt länge. Varför väntade ni tills nu att göra nyemissionen? – Ja vi väntade ju till vi såg att vi inte skulle tjäna pengar i år och det var ju då vid styrelsemötet i april som aviserade detta. För om vi hade tjänat pengar i år så hade vi inte behövt emissionen utan då hade vi successivt kunnat förbättra vårt egna kapital av egen kraft. Nu klara vi inte det. Försäljningar räcker inte Och nu tittar alltså Ericsson återigen på möjligheterna att sälja ut delar av företaget för att få in mer pengar och få ner företagets kostnader. Men enligt Michael Treschow finns det inte tillräckligt mycket kvar på säljlistan, för att Ericssons kris ska kunna vändas enbart med hjälp av försäljningar: – Det är ju inga stora värden som är kvar, som inte är precis hjärtat av vår verksamhet. Så det är inte det som kommer rädda oss kassaflödesmässigt, utan det är ju: minska kostnader, alltså minska förluster och minska kapitalanvändningen och därmed förbättra kassaflödena.
Michael Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".