Överfullt på svenska fängelser

En stor del av de svenska fängelseanstalterna är kraftigt överbelagda. Av de slutna normalanstalterna är det 17 stycken av 40 som har fler intagna än vad man har platser. På vissa fängelseanstalter sover de intagna i besöksrum och uppehållsrum.
Situationen är akut, och nu uppför Kriminalvrådsstyrelsen träpaviljonger med 150 nya platser, fördelat på sex anstalter. Överbelagt trots utökning Storboda är en sluten anstalt, där dom flesta intagna sitter mellan ett och två år. Den gula träpaviljongen togs i bruk i april, och de 25 platserna blev upptagna på bara några veckor. Trots den stora utökningen har Storboda ändå tidvis varit överbelagd. Fler långa straff Situationen är inte unik. 17 av 40 slutna normalanstalter har den senaste tiden varit överbelagda. Orsakerna enligt Kriminalvårdsstyrelsen är att fler döms till långa fängelsestraff, och att polis och åklagare blivit mer effektiva. Men flera anstaltschefer säger att det är 90-talets nedskärningar inom Kriminalvården som nu visar sig. Svårt förutse trycket Bertel Österdahl är generaldirektör på Kriminalvårdsstyrelsen coh han säger att det hårda trycket på anstalterna varit svårt att förutse. – Vi hade inga indikationer för ett par år sen som pekade på att de intagna ökade utan det var ju tvärtom så att de intagna gick sakta nedåt, blev färre och färre.
Jonas Bengtsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".