Nytt palestinskt fredsförslag på väg

Det fanns ett färdigt palestinskt förslag om vapenvila och terrorstopp före attacken mot Gaza. Det säger palestinske Jerusalemansvarige Sari Nusseibeh. Han kommer snart med ett nytt fredsförslag tillsammans med en israelisk före detta underrättelsechef.
Det verkliga hindret för fred är den nuvarande israeliska regeringens inställning. Den ger inte mig som palestinier något hopp om att regeringen är redo att avsluta ockupationen. Det förklarade professor Sari Nusseibeh i israelisk tv i går kväll. Nusseibeh är PLO:s man i Jerusalem, rektor för Al Qudsuniversitetet och en moderat kraft bland palestinierna. I tv intervjun berättade Nusseibeh att det fanns ett färdigt dokument undertecknat av en rad av de palestinska militanta organisationerna från Fatahs Tanzim till islamiska Hamas att förklara vapenvila med Israel och att upphöra med terrordåd inne i Israel. Det skulle ha lämnats till några amerikanska tidningar timmarna före den dödliga flygbombningen av Gaza i tisdags natt. Nusseibeh var försiktig när det gällde om premiärminister Sharon och försvarsministern hade kännedom om den förestående vapenvilan och alltså medvetet stoppade den. Det är dock en slutsats som flera israeliska tidningar dragit och skapat än större motsättningar i det israeliska arbetarpartiet. Delar av partiet anser att det är dags att lämna regeringen, på grund av Gaza. Men försvarsminister Ben Eliezer försvarade sig på partikongressen sent i går kväll. Ingen visste om att civila skulle komma till skada. Åtta gånger tidigare stoppades attentat just av omsorg om civila sa Ben Eliezer. Han hävdade också att den mördade militäre ledaren för Hamas precis planerade en megaattack som skulle kostat hundratals israeler livet. En jättesprängladdning dold i en lastbil, enligt underrättelseuppgifter. Professor Nusseibeh har tillsammans med förre chefen för israeliska säkerhetstjänsten Ami Ayalon formulerat ett nytt fredsinitiativ. Målet är att få en miljon underskrifter på avtalet från båda sidor: Jag hoppas att vi får en klar slutlig lösning snart , det handlar om fyra, fem frågor som är känsliga och svåra frågor att lösa för båda sidor. Gränser, bosättningar, flyktingar och Jerusalem bland annat, berättade Nusseibeh i den israeliska tv kanalen igår kväll.
Maria Persson-Löfgren, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".