Konferens om Agent Orange användning i Vietnam

I Stockholm inleds på fredagen en internationell konferens om efterverkningarna av besprutningen med avlövningsmedlet Agent Orange, under Vietnamkriget. Vietnam har länge hävdat att anledningen till att det fortfarande föds så oproportionerligt många missbildade barn i landet är just besprutningen med Agent Orange för 30 år sedan.
Kvinnan berättar om sin son som föddes med ett svårt vanställt ansikte. Han är nu 15 år gammal men så aggresiv och svårhanterlig att ingen skola vill ta emot honom. Både kvinnan och hennes man var soldater under Vietnamkriget och utsattes då för Agent Orange. Amerikanska plan släppte ned nästan 40 miljoner liter Agent Orange över centrala och södra Vietnam för att avlöva regnskogen där FNL-gerillan gömde sig. Agent Orange innehåller dioxiner som lagras i kroppen och förs vidare till nästa generation via modersmjölken. Därför kan de som inte ens var födda under kriget drabbas. Dioxiner är cancerframkallande, orsakar ryggmärgsbrock och hjärtfel och USA har betalat ut pengar till tiotusentals amerikanska soldater som utsattes för växtgiftet. Med på konferensen i Stockholm är Gwen Chiao Nyen, som är ordförande för vietnamesiska Röda Korset. Han kräver att också vietnameser ska få ersättning. Det argument som drivs hårdast av den vietnamesiska regeringen är att det stora antalet barn som liksom den 15-årige pojken föds missbildade beror just på dioxinerna. Men här är forskarna inte lika överens. Även om vietnamesiskt statistik talar om en fyrdubbling av antalet missbildade barn så har forskningen hittills inte kunnat slå fast att det beror på just dioxinerna i Agent Orange. John Constable, en kirurg som i mer än trettio år engagerat sig i krigets offer i Vietnam hoppas att konferensen ska närma sig problematiken förutsättningslöst. Det viktiga är att ta reda på varför så många barn föds missbildade, inte att i förväg utgå från den vietnamesiska regeringens uppfattning om att det beror på Agent Orange, menar han.
Caroline Salzinger
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".