Fransk presidentkandidat smutskastas

I Frankrike har Ségolène Royal knappt hunnit meddela att hon siktar på att bli socialisternas kandidat i presidentvalet i vår, förrän anklagelser som ska smutsa ner hennes kandidatur fyller franska medier.

Det är anklagelser mot hennes bror, Gérard Royal, som kastar skuggor över henne. Brodern påstås ha haft en huvudroll i den skandalomsusade sprängningen av miljögruppen Greenpeace fartyg Rainbow Warrior i Aucklands hamn i Nya Zeeland 1985.

Agent i Asien
Gérard Royal var då fransk agent i Asien och var den som placerade ut sprängladdningen, uppger ett tredje syskon Royal, Antoine, till tidningen Le Parisien.

Nya Zeelands polischef ville att fallet omgående skulle öppnas igen, men premiärminister Helen Clark menar att de två länderna enats om att stänga det 1991, och att det skulle kunna ses om inblandning i en valkampanj att börja rota i det hela igen.

Tillfällighet eller inte
Ségolène Royal undrar om det bara är en tillfällighet att detta dyker upp samma dag, som hon förklarat att hon kandiderar. 

– Jag har mycket beundran för min bror, som varit en modig soldat, säger hon.

Hennes konkurrenter inom socialistpartiet tror att högersidan driver fram uppgifterna nu, och en säger att vad syskon, fastrar och mostrar gör inte ska påverka presidentvalet.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se