Rysk medlingsresa i Korea

De närmaste dagarna görs ett nytt allvarligt försök att få igång en dialog mellan Syd- och Nordkorea. Rysslands utrikesminister, Igor Ivanov, besöker de två länderna för att få dem att återuppta den så kallade solskensdiplomatin.
Ryssland är i den unika positionen att ha goda förbindelser med både kapitalistiska Sydkorea och stalinistiska Nordkorea. Därför blir Rysslands medlingsinsatser viktiga på den koreanska halvön, det område i världen där just nu störst militära styrkor står mot varandra. Gynnsam tid för besöket Rysslands utrikesminister Igor Ivanov kommer idag, fredag, till Sydkoreas huvudstad där han stannar två dagar. Sedan åker han till Nordkorea på ett lika långt besök. Och resan sker i ett gynnsamt ögonblick. Igår beklagade Nordkorea den militära incident som ägde rum för en månad sen där fem sydkoreanska soldater dödades, klimatet mellan de två staterna har därmed redan något mjukats upp. Solskensdiplomati ska återupptas Ryssland vill att Nordkorea ska fortsätta att ta steg bort ifrån den självvalda internationella isolering som landet ägnat sig åt och först på senare år lättat på. Ryssland vill att närmandet mellan Nord och Syd, den så kallade solskensdiplomatin, ska återupptas och att det ska leda till att Nordkoreas ledare Kim-Jong-il besöker Sydkorea. På samma sätt som Sydkoreas president Kim dae-Jung var i Nordkorea för två år sen, då en historisk resa. Måttliga förväntningar på besöket Ingen förväntar sig att utrikesminister Ivanov ska kunna uppnå allt detta på den här resan men förhoppningen är att några steg ska kunna tas på vägen mot det målet. Nordkorea har redan föreslagit att förhandlingar på ministernivå med syd ska inledas nästa månad. Ryssland viktigast för medling Ryssland har tidigare haft framgångar i sin diplomati. Bland annat lyckades president Vladimir Putin för två år sen övertala Nordkorea att avbryta utvecklingen av långdistansraketer. När Bill Clinton var amerikansk president spelade också USA en aktiv roll, men George Bush har kylt ner kontakterna med Nordkorea, som han anser hör till den så kallade ondskans axel. Nu är det Ryssland, tillsammans med i viss mån EU, som har de bästa medlingsmöjligheterna.
Sten Sjöström, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".