Hagamannens dom ligger fast

Uppdaterad 16:45
Hovrätten fastställer straffet på 14 års fängelse för den så kallade Hagamannen i Umeå. Han döms dessutom för ytterligare en våldtäkt, som han tidigare friats från i tingsrätten.

Hagamannen döms för flera kvinnoöverfall, bland annat för två fall av försök till mord.

Chefsåklagare Annika Öster hade yrkat på livstid, men är ändå nöjd med domen.

– Jag är väldigt nöjd med domen, trots allt. Jag är väldigt glad över att hovrätten fäller till ansvar vad avser Ersbodafallet.

Identiskt med vittnesbilder
Hovrätten finner det ställt utom rimligt tvivel att Hagamannen är identisk med den person som förgrep sig på 15-åringen den kvällen.

Annars går hovrätten i huvudsak på tingsrättens linje. Hagamannen döms alltså, som i tingsrätten, till 14 års fängelse för flera kvinnoöverfall, bland annat för två fall av försök till mord.

Klassas som försök till mord
Så här skriver Hovrätten i sin bedömning om ett av överfallen, det vid Tegsbron, som även i hovrätten klassas som försök till mord:

”Att hans uppträdande och den ihärdighet han visade i sin våldsanvändning inte kan uppfattas på annat sätt än att han efter hand hade ändrat målsättning från att förgripa sig sexuellt på kvinnan till att även ta livet av henne.”

”En tillfällig omständighet, att han blev upptäckt, hindrade att brottet fullbordades”, skriver hovrätten.

Hagamannens försvarare Leif Silbersky misslyckades alltså med sitt huvudsyfte, att fria sin klient från dom två försöken till mord.

– Jag får för ögonblicken böja mig för detta, men som sagt sista ordet kanske inte är sagt här, säger Leif Silbersky.

Så du överväger alltså att gå vidare med detta?

– Det gör jag, på de här två punkterna som jag säger. Försökt till mord och att man gick med och biföll åtalet när det gäller Ersboda.

Chefsåklagare Annika Öster är i huvudsak nöjd, men säger att hon inte fått svar på om man kan dömas till livstids fängelse för försök till mord.

– Vad jag kommer att göra är att gå vidare till högre åklagare för att föra en diskussion kring den här domen, säger hon.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se

Lennart Odhström
lennart.odhstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".