Ökade motsättningar efter val i Bosnien

Söndagens val i Bosnien skulle bli historiskt och hjälpa landet att stå på egna ben utan internationell inblandning. Nu när rösterna räknas ser det snarare ut som om motsättningarna ökar och landet hotas av sönderfall.

Drygt hälften av de 2,7 miljoner röstberättigade ansåg det mödan värt att gå och rösta i söndagens parlamentsval i Bosnien.

53 procent är det lägsta valdeltagandet sedan kriget och ger knappast någon antydan om ”ett historiskt val”. Det ger inte heller det ännu inte definitiva valresultatet.

Olika uppfattningar
Muslimernas plats i det roterande trehövdade presidentrådet kommer att fyllas av Haris Silajdzic som var premiär- och utrikesminister under Bosnienkriget. Serbernas man heter Nebojsa Radmanovic och kroaternas Zeljko Komsic. Sammantaget tre herrar med mycket olika uppfattningar om Bosniens framtid.

Sex dagar före valet tecknade Belgrad och Republika Srpska en överenskommelse om ”speciella relationer”, avtalets hela text har inte offentliggjorts. Det är dock ingen hemlighet att Serbien gärna vill ha Republika Srpska, alltså den större delen av Bosnien, som kompensation för det Kosovo som troligtvis snart går förlorat.

Stora spänningar
Också valrörelsen präglades av ökade spänningar mellan muslimer, kroater och serber. I stället för att lägga fram sina partiprogram har politikerna, enligt Helsingforskommittén i Bosnien, ägnat sig åt ”hatpropaganda, uppvigling och svartmålning av politiska motståndare”.

Nästa år ska det internationella protektoratet avvecklas, men redan hörs böner om att inte lämna Bosnien i sticket.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista