Nordiska börsen OMX störst i världen

På måndagen gick startskottet för den nya Nordiska börsen. En av många som är nöjda nu när Stockholmsbörsen gått ihop med börserna i Helsingfors och Köpenhamn är Olof Stenhammar, styrelseordförande i OMX, som äger och driver den nya nordiska börsen.

– Att bli större har alltid en fördel för man för in mera volym, man får in ett större intresse och en mer betydande lista i de olika tidningarna. Man ska inte underskatta det, men sedan tar det naturligtvis lite tid, det gör det, säger Olof Stenhammar.

Genom att bli större kan kostnaderna för aktiehandeln pressas ned, samtidigt som intresset från internationella placerare väntas bli allt större. Det här är huvudargumenten till varför de tre börserna nu gått samman till en.

Störst i världen
Men vi backar till måndagsmorgonen och Frihamnen i Stockholm där OMX har sitt kontor, där personalen bjöds på frukost och levande musik till tonerna från Josefin Nygren Band.

Så var det dags att presentera den nya börsen, Europas femte största, med många tunga bolag som innebär en förstaplats i Europa inom it, med bolag som Ericsson och Nokia. Inom pappers- och massaindustrin är den Nordiska börsen till och med störst i världen.

Klockan nio kunde OMX vd Magnus Böcker ringa i den tillfälligt uppmonterade klockan, symbolen för det som Magnus Böcker stolt kallade; ett historiskt ögonblick.

Skillnad vid frukostbordet
Stora som små på aktiemarknaden kommer snabbt att märka förändringar, tror han.

– Jag tror att den stora skillnaden kommer att vara, för många privatinvesterare som följer den svenska marknaden, att när man öppnar tidningen i morgon bitti så ser man att vi inte bara har de svenska bolagen i alfabetisk ordning utan också de gemensamma bolagen uppdelade på små, mellanstora och stora.

– Jag tror att vid frukostbordet, i tidningen kommer man att se den stora skillnaden, man får fler bolag att följa, man ser bredden och till exempel de danska bolagen jämfört med de finska, och det tror jag ökar intresset.

Tekniska problem
Men sedan började de tekniska problemen. OMX hemsida kraschade när det blev rusning till den nya listan. Hemsidan orkade inte med all trafik från besökarna.

OMX ordförande Olof Stenhammar hade också trafikproblem, fast av ett annat slag. Och det var nära att snuva honom på hans högtidsstund.

– Jag höll på att missa det. De som inte har insett att trängselskatterna behövs måste vara blinda. Det tog en och en halv timme att ta mig igenom staden från Värmdö, så jag höll på att missa hela tillställningen.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista